Arama sonuçları

Tekin’den velilere: Kendinizi de Finlandiya ya da Japonya'daki velilerle bir kıyaslayın

Tekin’den velilere: Kendinizi de Finlandiya ya da Japonya'daki velilerle bir kıyaslayın

Millî Eğitim Bakanı Yusuf Tekin, öğretmenleri Finlandiya, Japonya’daki öğretmenlerle kıyaslayan velilerden kendilerini de o ülkelerin velileriyle kıyaslamalarını istedi. Tekin, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hayata geçirilen ve  "Velivizyon" platformunda yer alacak, yönetmenliğini Bora Severcan'ın üstlendiği, 27 bölümlük "Ailem" dizisinin tanıtımında konuştu.

Tekin, 9 Eylül'de başlayacak 2024-2025 eğitim öğretim yılında "Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli", "mesleki ve teknik eğitim politikası" ve "Türkiye'de eğitim öğretim sürecinde ailenin rolü" konularını çalışmalarının merkezine aldıklarını söyledi.

YÜZDE 90’I OKUL DIŞINDA

12 yıllık zorunlu eğitimi tamamlayan bir öğrencinin hayatının yüzde 90'ına yakınını, okul dışında geçirdiğine işaret eden Tekin, "O zaman hayatında sadece yüzde 10 düzeyinde emeği olan öğretmenimizden hayatın yüzde yüzüyle ilgili olarak istedikleri profilde bir öğrenci yetiştirmesini beklemek, öğretmen arkadaşlarımıza biraz haksızlık değil mi?" ifadesini kullandı.

Tekin, bu sözleri nedeniyle bazı eleştiriler aldığını dile getirerek sözlerini şöyle sürdürdü: "Türkiye'deki eğitim sistemini, okullarımızı, öğretmenlerimizi Finlandiya, Japonya'daki öğretmenlerle kıyaslayan velilere sesleniyorum. Lütfen, kendinizi de Finlandiya ya da Japonya'daki velilerle bir kıyaslayın. Arzum şu: Gelin, hep beraber rollerimizi yapalım, üstümüze düşeni yapalım. Ondan sonra da başarırsak hep beraber başarmış olalım. Başaramazsak da hep beraber başaramamış olalım. Bunu hep beraber yapalım istiyorum."

ORTALAMA 4,5 SAAT KİTAP OKUMA

Tekin, Türkiye ile OECD ülkelerindeki ebeveynlerin kitap okuma sürelerine ilişkin verileri paylaşarak şunları söyledi: "Türkiye'de ebeveynler haftada ortalama 4,5 saat kitap okuyor. Ben bu kadar bile olduğunu tahmin etmiyorum ama bu, veri olarak elimizde var. Örnek gösterdiğimiz Singapur 11 saat, Çin yaklaşık o civarda. Şimdi karşılaştırma yapalım. Karşılaştırdığımız ülkelerdeki ebeveynlerin üçte biri kadar kitap okuyup çocuklarımızın kitap okuma, onlar gibi kitap okuma alışkanlığını kazanmasını isteyelim. Biraz tuhaflık var."

Hayatın, eğitim öğretim sürecinin merkezine aileyi yerleştirmek istediklerini ve bu kapsamda dün Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile protokol imzaladıklarını kaydeden Tekin, bu yıl okula ilk defa başlayacak çocuklar için program başlatacaklarını, gelecek günlerde bu çalışmayı kamuoyuyla paylaşacaklarını belirtti.

SADECE AKADEMİK BAŞARI SAĞLIKLI DEĞİL

Tekin, çocukların sadece akademik başarısına odaklanmanın sağlıklı olmadığını ifade ederek, onları tanımanın, duygusal ve sosyal becerilerine ilişkin analizler yapmanın, zamanı onlarla nitelikli geçirecek şekilde kurgulamanın önemine değindi.

25-08-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş