Arama sonuçları

ODTÜ’lü öğrenciler ‘okuyamıyor’

ODTÜ’lü öğrenciler ‘okuyamıyor’

Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Kuzey Kıbrıs Kampüsü (KKK) yönetimi tarafından 2024-2025 akademik yılı öğrenim ve yurt ücretlerine yaklaşık yüzde 150’den fazla zam uygulanacağı açıklandı. Geçen yıl 130 bin TL olan öğrenim ücreti 325 bin TL’ye çıkarılırken yurt ücretlerine de benzeri şekilde fahiş zamların yapıldığı görüldü.

Cumhuriyet’ten Eylül Barut’un haberine göre, ODTÜ KKK yönetimi tarafından geçtiğimiz günlerde kampüsün resmi sitesinde açıklanan 2024-2025 Akademik Yılı öğrenim ve yurt ücretleri tepki çekti. Açıklanan yeni ücretlere göre, geçen yıl 130 bin TL olan öğrenim ücreti 325 bin TL’ye çıkarılırken, yurt ücretlerine de benzeri şekilde fahiş zamların yapıldığı görüldü. 

ZAMLAR GERİ ÇEKİLMELİ

Öğrenciler özellikle öğrenim ücretlerindeki artışın kampüs yönetiminin geçmiş yıllardaki açıklamalarının aksine, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ve Toptan Eşya Fiyat Endeksi (TEFE)’nin üzerinde olduğunu belirtiyor. Ekonomik krizin var olduğu bir dönemde alınan bu kararın, öğrencilerin ve ailelerinin mali durumlarını düşünmeden alındığını kaydeden öğrenciler, zamların geri çekilmesini talep ediyor. Seslerini duyurmak için kamuoyu yardımı isteyen öğrenciler, haksız zamlara karşı mücadelelerini hukuki zeminde sürdürmeye kararlı olduklarının altını çiziyor.

ÖĞRENCİLERDEN TEPKİ

Kampüste faaliyet gösteren öğrenci topluluklarından ODTÜ KKK Atatürkçü Düşünce Topluluğu (ADT) da sosyal medya hesaplarından zamlara yönelik bir açıklama yayımlandı. Açıklamada ayrıca şu ifadeler kullanıldı: “Vakıf üniversitesi gibi ticari kaygılarla değil, kamu hizmeti anlayışıyla eğitim veren ODTÜ’nün bu misyonuna aykırı düşen bu zam kararı, öğrenci arkadaşlarımızın eğitim hakkına darbe vurmakta ve birçok öğrenciyi maddi anlamda zor durumda bırakmaktadır. Birçok öğrencimizin ve ailelerinin ekonomik durumunu göz önüne aldığımızda, bu zam kararıyla birlikte birçok arkadaşımızın eğitimine devam edememe riski ile karşı karşıya kalacağını görmekteyiz. ODTÜ’nün bir vakıf üniversitesi değil, halkın üniversitesi olduğunu bir kez daha hatırlatarak, öğrencilerimizin eğitim haklarını savunmak için kararlılıkla mücadele edeceğimizi vurguluyoruz.”

03-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş