Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Vefa Lisesi

LİSELERİ TANIYALIM: Vefa Lisesi

Hazırlık sınıfı olan ve IB programı olan liselerden birisi de Vefa Lisesi. Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor? Bu yıl hazırlık sınıfına kaç öğrenci alacak? Hangi öğretim programlarını uyguluyor? IB programı ilgi görüyor mu? Yatılılık var mı? Vefa Lisesi Müdürü Ahmet Kavut, pervinkaplancom instagram yayınına konuk olarak, sorularımızı yanıtladıb

KONTENJAN NEDİR?

-Geçen sene hazırlık sınıfına 150 öğrenci almıştınız. 2024-2025 öğretim yılı için kontenjanda değişiklik var mı? Kaç öğrenci alacaksınız?

Geçen yıla göre kontenjanımızda değişiklik olmadı. Bu sene yine 150 öğrenci kontenjanımız var. 

-Sınıf kontenjanlarınız ne olacak? 

Bu sene 5 hazırlık sınıfımızda sınıf kontenjanımız 30 öğrencimiz olacak.

-Hazırlık zorunlu mu? 

Hazırlık sınıfını okumadan muafiyet sınavına girerek başarılı olan öğrenciler 9.sınıftan giriş yapabilirler. Ancak hazırlığı olan Anadolu lisesi olarak öğrencimiz için okul kültürü kazanımı ve arkadaş edinme ile okul faaliyetlerine katılımda avantaj sağlayacağı için hazırlık okumasını tavsiye ediyoruz.

DİL EĞİTİMİ KAÇ SAAT?

-Haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor? 

Hazırlık sınıfında haftada 14 Saat Main Course ve 6 Saat Skills olmak üzere toplam 20 Saat İngilizce eğitim öğretimi yapılmaktadır.  Diğer sınıflarımızda 4-6 saat arası İngilizce eğitimi verilmektedir.

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat? 

Okulumuzda Fransızca ve Almanca seçenekleri öğrencilerimize sunulmaktadır. Hazırlık sınıfımızda 4 saat diğer sınıflarımızda 2 saat 2.yabancı dil dersimiz vardır. 

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR?

- Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? 

Okulumuzda 57 öğretmen görev yapmaktadır.

-Toplam öğrenci sayınız nedir?

755 öğrencimiz eğitim öğretim görmektedir. 

YATILILIK VE KONTENJANLAR

-Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Sadece kızlar için mi yatılılık ve bu yıl yatılılık kontenjanı nedir?

Okulumuz bahçesinde kız öğrenci pansiyonumuz vardır ve öğrencilerimizin tüm ihtiyaçlarını karşılayacak donanıma sahiptir. Toplam 75 kontenjanımız bulunmaktadır. 

- Şehir dışından erkek öğrenci tercih etmek isterse alternatif konaklama sağlanıyor mu? 

Erkek öğrencilerimiz için okulumuza ait bir yurdumuz yoktur. Erkek yatılı öğrencilerimiz için ilçe okulları bazında çözümler bulunmaktadır.

-Yatılı öğrenci sayınız nedir? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? 

74 kız öğrencimiz okulumuz pansiyonunda yatılı olarak kalmaktadır. Yaklaşık 13 farklı İlden gelen öğrencimiz okul pansiyonumuzda barınmaktadır.

ULUSLARARASI BAKALORYA PROGRAMI

-Uluslararası Bakalorya programı uygulayan liselerden birisiniz. Öğrencilerin talebi nasıl?

Vefa Lisesi IB Diploma Programı uygulayan ilk devlet Anadolu Lisesi olarak eğitim tarihimizde önemli bir  yere konumlanmıştır. 9.sınıf sonunda uygulanacak sınav ve mülakat ile öğrenciler kabul edilmektedir. 10, 11 ve 12.sınıfın Kasım ayına dek IB sınıflarında farklı bir eğitim vizyonu ve anlayışı ile eğitim verilmektedir. Uluslararası müfredat ile eğitim görmek isteyen gerek yurtdışı gerek yurtiçi üniversite hayali olan öğrencilerimizin tercih ettiği bu programa öğrencilerimizin talebi yıllar geçtikçe artmaktadır. 

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER

-Dördüncü kez IB programından mezun verdiniz. Öğrencilerin ne kadarı yurtdışına gitti? Bu sene durum nedir?

İlk dönem mezunlarımızdan 5, 2022 yılında 11 öğrencimiz, 2023 yılında 22, 2024 yılında ise 12 öğrencimiz ABD, Kanada, Birleşik Krallık, Almanya, Hollanda ve İtalya gibi ülkelerin prestijli üniversitelerinden kabul almıştır. Amsterdam, Bocconi, King's College, Milano, Toronto, Sapienza, Padova, Aachen ve Münih Teknik bu üniversitelere örnektir.

-Erasmus projeleri bulunuyor mu?

Okulumuzda Erasmus programları uygulanmaktadır. Şu anda İstanbul Üniversitesi ile birlikte İspanya ve Yunanistan’dan okul ortaklığı ile devam eden ECCE LUDUS adıyla Proje yürütülmektedir. Öğrencilerimiz aynı zamanda YES, AFS programları ile lise hayatlarının bir senesini yurtdışında okuyabilmektedir.

-Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? 

Geçen sene okula son giren öğrencinin yüzdelik dilimi 0,97 ve puanı 483,03 olmuştu. 

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

Çok fazla değişiklik olmadı. Nakiller döneminde gelen son öğrencinin dilimi 1,00 şeklinde gerçekleşti.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Tıp, mühendislik, hukuk ve işletme ağırlıklı olarak tercih edilen bölümler. Okulumuzda sayısal sınıflar ağırlıkla olmakla birlikte eşit ağırlık sınıfları da bulunmaktadır. 

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı? 

Öğrencilerimizin talebi doğrultusunda DYK adı verilen Destekleme ve Yetiştirme kursları açılmaktadır. Rehberlik servisimizin kariyer danışmanlığı çalışmalarıyla da öğrencilerimizin hazırlıkları desteklenmektedir. Bu yıl 18. Kariyer günlerini düzenledik. Üniversitelerden akademisyenler ve alanında uzman kişiler okulumuzda 3 gün boyunca mesleki tanıtım gerçekleştirdiler. Programa katılan üniversitelerin tanıtımlarıyla ilgili oldukları alanlarda bilgi alan öğrencilerimiz hayalleri olan mesleklerine ve istedikleri başarılara ulaşmak için motivasyon kazandılar. 

-Yurtdışı üniversitelere giden öğrenciniz oluyor mu? 

Evet. Yurtdışı üniversitelere giden öğrencilerimiz var.  Bu sene 20’nin üzerinde öğrencimizin yurtdışındaki üniversitelere gitmesini bekliyoruz.

GÜÇLENDİRME KARARI 

-Geçen sene İstanbul Valiliği’nin güçlendirme kararı verdiği okullardan birisiniz. Ama öğrenciler başka okula gitmedi, diğer binalara geçtiniz. Şu anda durum nedir? Tüm güçlendirme çalışmaları bitti mi? Pansiyonda da güçlendirme yapıldı mı?

6 Şubat Depreminden sonra ana binamız tahliye edildi. Okulumuz geçen yıl başka bir okula gitmeyerek diğer binamız olan tarihi binamızda ikili eğitim öğretim yaptı. Ana binamızın güçlendirilmesi çalışmalarında sona yaklaşılmış olup, 2024-2025 Eğitim Öğretim yılı başında bitirilmesi planlanmaktadır. Böylece 2024-2025 Eğitim öğretim yılında okulumuz tekli eğitime geçecektir. Tarihi binamız ve Pansiyon binamız 2001 yılında güçlendirme geçirmiş olup faaliyetine devam etmektedir. 

-Okulun fiziki olanakları nedir? Atölye, lab vb

Güçlendirme yapılan binamızın faaliyete geçmesi ile Okulumuzda daha önce de bulunan fiziki alanlar ve laboratuvarlar yenilenerek öğrencilerimizin kullanımına hazır hale gelecektir. Konferans salonu (400 kişilik), Spor salonu, Fizik, Kimya ve Biyoloji Laboratuvarları, Bilgisayar Laboratuvarı, Müzik Sınıfları, Resim-Görsel Sanatlar Sınıfı, Dil Sınıfı, Robotik ve Teknoloji Odası, İlber Ortaylı Kütüphanesi ve Tarihi binamızda bulunan kütüphane ile Müzik Kayıt Odası bulunacaktır. Tabhane adı verilen bölümde de Geleneksel Sanatlar Atölyesi, Seramik Atölyesi, Cam Atölyesi  açılması planlanmaktadır. 

Tarihi bir okul olan Vefa Lisesinden mezun olacak öğrencilerimiz Vefa Lisesi Eğitim Vakfı, Vefalılar Derneği, Vefa Spor Kulübü gibi paydaşlarımızca desteklenmekte olup Vefalı kimliği ömür boyu yaşatılmaya çalışılmaktadır.

 Okulumuz sosyal etkinlikler, kulüp çalışmaları ve okula özel etkinlikler açısından oldukça aktiftir. Boza günü, Rozet Töreni, Okul Mezunumuz Kemal Sunal adına düzenlenen Kültür Sanat Haftası, Bahar Çayı, Sporfest, Vefafest, Kariyer günleri, Tedx, Hazırlık Sınıfları Kısa Film Yarışması, Türkçe ve İngilizce münazara vb. etkinliklerimiz vardır.

Vefa Lisesi okul kültürünü barındıran ve bu kültürü mezunlarıyla geleceğe taşıyan bir eğitim kurumudur. Köklü bir çınardır. Vefanın hiç bitmediği bir yuvadır.

13-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş