Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

LİSELERİ TANIYALIM: Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi

Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi’nin 2024-2025 eğitim öğretim yılı için kontenjanı geçen seneye göre 30 öğrenci azalarak, 120 oldu. Devlet okulları arasında ilk kez Uluslararası Bakalorya (IB) diploması veren lise öğrencilerini hangi yüzdelik dilimden alıyor? Kontenjanı nedir? Yatılılık olanakları nedir? Prof. Dr. Mümtaz Turhan Sosyal Bilimler Lisesi Müdürü Mehmet Kurtay, pervinkaplancom instagram yayınında sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

KONTENJAN AZALDI 

-Geçen sene kontenjanınız 30 kişi artarak, 150 bulmuştu. 2024-2025 öğretim yılı için kontenjanınızda değişiklik var mı? Kaç öğrenci alacaksınız?

Bu sene için Bakanlık nezdinde belirlenen kontenjanımız 120.

 -Sınıf kontenjanlarınız ne olacak?

Bütün sınavlı okullarda olduğu gibi sınıflarımız 30 kişiliktir.

-Hazırlık zorunlu mu? Yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün mü? 

Yeterlilik sınavı: Hazırlık sınıfı bulunan ortaöğretim kurumlarında öğrencilerin (Değişik ibare:RG15/11/2022-32014) Hazırlık Sınıfı Türk Dili ve Edebiyatı ve birinci yabancı dil derslerinde yeterliliklerinin belirlenmesi amacıyla yapılan yazılı ve uygulamalı sınavı kapsar.

Yeterlilik sınavına girerek başarılı olan ve hazırlık sınıfını okumadan öğrenimlerini tamamlayanların diplomalarındaki “öğrenim süresi” bölümü dört yıl olarak doldurulur.

YABANCI DİL EĞİTİMİ

-Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil eğitim görülüyor?

Haftada 24 saat dil eğitimi bulunmaktadır. Bunlarda Birinci Yabancı Dil 20 saat. İkinci yabancı dil ise 4 saattir. 

-İkinci yabancı dil nedir ve haftalık ders saati nedir?

İkinci yabancı dilimiz Fransızcadır. Lakin IB Dp programı kapsamında diğer dillere olanak sağlanabilmektedir.

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Branş eksiği var mı?

Okulumuzda toplam 51 idareci –öğretmen görev yapmaktadır. Branş eksiği bulunmamaktadır.

YATILILIK OLANAKLARI 

 -Okul aynı zamanda İstanbul dışından gelen öğrenciler için de yatılı olması nedeniyle tercih edilen okullar arasında. Yatılılık olanakları nedir? Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? 

İki tür yatılılık imkanı sunulmaktadır. Birincisi devlet bursu Parasız yatılılk imkânı, ikincisi ise paralı yatılılık şeklindedir.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor? 

Lisemizde 609 öğrenci öğrenim hayatına devam ediyor. Öğrencilerimizden yurtta kalan öğrenci sayımız 148 dir. Ülkemizin farklı illerinden olduğu gibi İstanbul da ikamet edip kalan öğrencimiz de bulunmaktadır. 34 farklı ilden gelen öğrencimizi ağırlamaktayız. 

IB DİPLOMA PROGRAMI 

-IB diploması veren ilk devlet okulusunuz. IB alan öğrenci sayısı nedir? Öğrencilerin yüzde kaçı alıyor ve bu sayı artıyor mu?

Okulumuz 2009 yılından itibaren programı öğretmenlerimiz ve idarecilerle beraber yürütmeye çalışmaktadır. Okulumuzda 2 sınıf yani 40’ a kadar öğrenci IB programında bulunmaktadır. Öğrencilerimizin %95 programda başarıyı yakalayabilmektedir.

-Başka liselerin öğrencileri de IB öğrencisi olarak okula gelebiliyor mu? Şartları nedir?

Elbette başka liselerin öğrencileri de programa iştirak edebilmektedir. Kendi okul sitemizde yayınlamış olduğumuz kabul politikasında ayrıntıları ile yazmaktadır.

EN DÜŞÜK PUANLA GİREN ÖĞRENCİ

-Geçen sene okula en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? 

En yüksek puanlı öğrencimiz 466,545 ve %3.83 yüzdelik dilimi ile hak kazanmış olup en düşük puanlı öğrencimiz ise 434,949 ile %9,21 ile hak kazanmıştır.

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

İlk yerleştirme ile nakiller arasında 1 puanlık bir oynama olduğunu söyleyebiliriz.

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER

-Son yıllarda yükseköğretimde yurtdışı tercih ediliyor? Sizde durum nedir? Geçen sene-bu sene yurtdışını tercih eden öğrenci sayınız? Özellikle IB diploma programı mezunlarında durum nedir? 

Geçen yıl 34 mezun olan öğrencilerimizden 9 kişi yurt dışında eğitim hakkı kazandı. Bu yıl ise 37 öğrencimizden kabul alan sayımız 10 civarında diyebilirim çünkü hala vize işlemlerini ve okuma masraflarını karşılamaya çalışan öğrencilerimiz mevcut.

-Hangi ülkelere ve bölümlere gidiyorlar? 

Çoğunlukla ilk tercihleri İngiltere tabi ki daha sonra Fransa, İtalya, Belçika ve Hollanda olabiliyor. İstedikleri bölümler Psikoloji, Uluslararası Sosyal bilimler, Ekonomi, İş idaresi diğer adıyla işletme,  Hukuk Ekonomisi Yönetim Mansiyonu Siyaset Bilimi, gibi alanlara yönelmektedir.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?

Geçen yıl öğrencilerimizin % 80’i Türkiye deki üniversitelerden birine yerleşti. (110 öğrencimizin 88 i Türkiye deki bir üniversitemize yerleşti.)  9 öğrencimiz ise yurt dışındaki bir üniversiteye yerleşti. Dolayısıyla üniversiteyi kazandırma oranımız %88 en çok tercih edilen bölüm Hukuk fakültesi. Daha sonra Psikoloji, Uluslararası ilişkiler, işleteme Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık 

YKS HAZIRLIK KURSU

 -YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Hazırlık kursundan ziyade eksiklerini tamamlama fırsatları sunmaya çalışıyoruz öğretmen arkadaşlarımızla bunun yanında Dyk’larımız öğrencilerimizin emrine amade  

-Sosyal bilimler lisesi öğrencilerinin yükseköğretimde sosyal alanları tercih ettiği dile getirilir. Bu liseleri tercih edecek öğrenciler için öneriniz nedir?

Sosyal bilimler lisesi olmaya aday öğrencilerimize öncelikle okulumuzun yegâne alanın eşit ağırlık olduğunu söylemek isterim. Daha sonraki durum ise hazırlık ve 9. sınıfta yabancı dil eğitiminin üst düzey bir anlayış ile devam ettirildiğini söyleyebiliriz. bundzn sonraki anlayışımız ise mutlu bireyler olarak hayata devam etmeleridir. 

ERASMUS PROJELERİ 

-Erasmus gibi programlar uygulanıyor mu?

Bu yıl içinde Polonya ve İspanya olmak üzere 2 kültürel gezimiz oldu bunun yanında KKTC de kardeş okul projesi kapsamında ve Kırklareli sosyal bilimler liselerine kültürel gezilerimiz oldu. 

-Geçen senenin sorusu depreme dayanıklılıktı. Ben bu sene de aynı soruyu tekrarlayacağım, okul ve pansiyon binasında durum nedir?

Okulumuz 2000 sonrasında yapılan bir yapıdır. İstanbul’da 2000 sonrası yapılar ile ilgili herhangi bir olumsuzluk bulunmamaktadır. Kontrollerini İl Milli eğitim bünyesinde ki ilgili bölümler tarafından yıllık bazda yapmaktadırlar.

-Deprem bölgesi öğrencileri için geçen sene başlayan ve depremde yaşamını yitiren Hasan Çullu öğrencinizin adını taşıyan burs bu yıl da devam ediyor mu? 

Okul Derneğimiz özellikle bu bursu önemsiyor ve devam ettiriyor. Bursun miktarını geliştirmek adına kurumsal firmalarla yazışmaları devam ediyor. 

23-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş