Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi

LİSELERİ TANIYALIM: Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi

Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi Müdürü Ali Rıza Aka kontenjandan uygulanan öğretim programlarına kadar merak edilenleri konuk olduğu pervinkaplancom instagram yayınında anlattı. Fransızca ve İngilizce hazırlık sınıfları bulunan Kartal Burak Bora Anadolu Lisesi Müdürü Ali Rıza Aka’nın sorularımıza verdiği  cevaplar şöyle:

KONTENJAN NE OLDU?

-Geçen sene kontenjanınız 30 kişi azalmış İngilizce hazırlık sınıfına 90, Fransızca hazırlık sınıfına 30 öğrenci toplam 120 öğrenci almıştınız. 2024-2025 dönemi için kontenjanınız nedir?  

2024-2025 eğitim öğretim yılında 90 öğrenci İngilizce, 30 öğrenci Fransızca bölümüne olmak üzere toplam 120 öğrenci alınacak. Kontenjanımızda bir değişiklik yok.

-Sınıf kontenjanlarınız kaç kişi olacak?

Sınıf kontenjanlarımız 30’dur.

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Eğitimci olarak hazırlık sınıfı okunmasını önerir misiniz?

Hazırlık sınıflarımız zorunlu ama öğrencilerimiz yeterlilik sınavına girme hakkına sahipler ve bu sınavda başarılı olurlarsa bir üst sınıftan eğitim öğretime devam edebiliyorlar. Geçen yıl 1 öğrencimiz yeterlilik sınavında başarılı olarak bir üst sınıfa geçti. Hazırlık sınıfı okumalarını öneriyoruz.Liseye adaptasyon için, Burak Bora’ya adaptasyon için, LGS sonrası yeni kademeye uyum için, Sosyal uyum ve girişimcilik için, Nitelikli dil eğitimi için, Sosyal Sorumluluk Programları için öneriyoruz. 

DİL EĞİTİMİ NASIL?

-Kaç saat dil eğitimi alıyorlar, ikinci dil nedir ve haftada kaç saat? 

Okulumuzda iki farklı 1. yabancı dil var. İngilizce ve Fransızca. 1. yabancı dili İngilizce olan öğrencilerimiz 2. yabancı dil olarak Fransızca veya Almanca; 1. yabancı dili Fransızca olan öğrencilerimiz de 2. yabancı dil olarak İngilizce veya Almanca dillerinden birisini tercih edebiliyorlar. Hazırlık sınıflarında 20 saat 1. Yabancı dil, 4 saatte 2. Yabancı dil eğitimi var. Diğer sınıf kademelerimizde 4 saat 1. Yabancı dil dersi var. Bunlara ilaveten öğrencilerimiz 9. sınıfta seçmeli ders tercihlerini 2. yabancı dilden yana kullanıp 2. yabancı dile eğitimine seçmeli ders olarak devam edebiliyorlar.  

-Öğretmen sayısı nedir? Branş eksiği var mı? 

Okulumuzda 46 öğretmenimiz görev yapmaktadır. Branş ya da öğretmen eksiğimiz bulunmamaktadır. 

-Kaç öğrenciniz var? Şehir dışından gelen var mı? Bu öğrencilerin barınma sorunu nasıl çözülüyor? 

2023-2024 eğitim öğretim yılında 575 öğrencimiz okulumuzda eğitim görmüştür. Okulumuzun yatılı bölümü yoktur. Şehir gelen 6 öğrencimiz var. Bunlar genellikle üniversitede okuyan abi veya ablaları ile birlikte kalmaktadırlar. 

AP PROGRAMI NE OLDU?

-AP programı uygulamaya başladınız. Geçen sene de ilk dersler başladı değil mi? Kaç dersiniz var? 

Evet okulumuz AP okulu. AP Okul kodumuz 696385. AP sınav merkezi değiliz. Geçtiğimiz yıl 2 farklı AP dersinin kurs planlaması yapıldı ve öğrencilerimizin talebine sunuldu ama sınıf oluşturacak sayıda başvuru olmadı. Bu bir talep, arz meselesi. Populist yaklaşmıyoruz. Öğrenciler ders almadan da sınava girebilir. Bu arada AP sınavlarına giren öğrencilerimiz var. Fizik, Matematik, Bilgisayar, Makro Ekonomi, Mikro Ekonomi derslerinden. Öğrenciler ders almadan sınav merkezi olan herhangi bir okulda sınava girebilirler. 

-Başka okuldan öğrenci AP için gelebilir mi? Şartları nedir? 

Okulumuz AP derslerine kendi öğrencileri ile devam etmek istediği için kurslarımızı okul dışındaki öğrencilerin başvurularını almıyoruz. 

ÖĞRENCİLERE BURS

-Öğrenciler için özel bir burs sistemi var mı? 

Evet. Mezunlar Derneğimiz en yüksek puanla okulumuza yerleşen ilk 5 öğrencimize verdiği başarı bursu vardır. Ayrıca okulumuz da ihtiyaç sahibi 33 öğrencimize düzenli olarak aylık 750 TL burs verdi geçen yıl. 

 EN DÜŞÜK PUANLA GELEN ÖĞRENCİ

-Geçen sene hazırlık sınıflarına giren en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? Bu öğrencilerin hangi derste kaç yanlış/boşu vardı? 

Okulumuza geçen yıl en son giren öğrencilerden İngilizce'nin puanı 480,722  - yüzdeliği 1,29’du. Öğrencimizin 2 Türkçe yanlışı, 1 Matematik yanlışı, 1 İngilizce yanlışı vardı. Fransızca'nın puanı  480,500  - yüzdeliği 1,34’tü. Öğrencimizin 1 Türkçe yanlışı, 1 Fen Bilimleri yanlışı, 1 Matematik yanlışı, 1 Din Kültürü ve  Ahlak Bilgisi yanlışı vardı. 

NAKİLLER DÖNEME PUANLARI

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından nakiller döneminde puanlarda nasıl bir değişiklik oldu?

İlk yerleştirme döneminden sonra gerçekleştirilen nakiller döneminde sadece birkaç öğrenci yerleşimi oldu, onların hepsi ilk yerleştirme puanının üzerinde olan öğrencilerdi. Bu yüzden ilk yerleştirme puanında bir değişiklik olmadı.

ÜNİVERSİTELERE YERLEŞME 

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Öğrencilerimizin büyük çoğunluğu Fen-Matematik öğrencileridir ve üniversite eğitimlerinde ağırlıklı olarak tıp ve farklı mühendislikleri tercih etmektedirler. 2023 YKS sonucunda ağırlıklı olarak 24 öğrencimiz tıp, 7 öğrencimiz diş hekimliği, 61 öğrencimiz farklı mühendislik fakültelerine yerleştiler. Bunların dışında diğer öğrencilerimiz ise mimarlık, hukuk, eczacılık vb bölümlere yerleştiler.

GALASARAY ÜNİVERSİTESİNE GEÇİŞ

Fransızca hazırlık olan devlet lisesiniz. Fransızca okuyanlara tanınan Galatasaray Üniversitesi’ne geçiş hakkı sizin için de geçerli mi? Bu haktan öğrenciler nasıl yararlanıyorlar? 

Okulumuzun Fransızca bölümünden mezun olan öğrencilerimizin Galatasaray Üniversitesi’nin iç sınavına girme hakları vardır. Galatasaray Üniversitesi her yıl kontenjanının %25 ini bu sınav ile alıyor. YKS’de 20.000 ne girmiş öğrencilerimiz bu sınava girebiliyorlar ve Fransızca eğitim veren okul sayısı çok az olduğu için bu sınavda çok daha iyi sıralamanın giriş yapabildiği bölümlere yerleşebiliyorlar.  Her yıl gitmek istediği bölüm Galatasaray üniversitesinde olan birkaç öğrencimiz bu sınav ile Galatasaray’a yerleşiyor.

-YKS  için özel bir hazırlık kursunuz var mı? 

Hem 12. hem de 11. sınıflarımız için gerçekleştirdiğimiz hazırlık kurslarımız var. Bunların yanında öğrencilerimizin YKS hazırlık süreçlerinde motivasyonlarını yüksek tutmak adına eğitim koçluğu, kafes, deneme kampları, KDS kampları gibi uygulamalarımız var. Hazırlık sürecini en sağlıklı şekilde yürütebilmeleri için onlara destek oluyoruz.

-Son yıllarda gençlerin yükseköğretim için tercihleri yurdışı oluyor. Sizde durum nedir? Kaç mezun verdiğiniz geçen sene-bu sene – bu öğrencilerin ne kadarı yurtdışına gitti?

Her yıl yeni mezun olan öğrencilerimizden veya son birkaç yıl içinde mezun olmuş öğrencilerimizden eğitim için yurtdışına giden öğrencilerimiz olmaktadır.  University Campus Bio-Medico di Roma’da Tıp, Politecnico Di Torino da Bilgisayar Mühendisliği okuyan öğrencilerimiz var.

-Hangi ülkeleri ve hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Avrupa’nın farklı ülkeleri İtalya, Almanya, İngiltere tercih edilen ülkeler arasındadır. Öğrencilerimiz bu ülkelerde de mühendislik, tıp fakültesi gibi sayısal bölümleri tercih etmektedirler. 

ÇİFT DİPLOMA PROGRAMI NEDİR?

-Bir çift diploma programınız vardı. Nedir bu program? 

Talep eden öğrencilerimiz Kanada’nın Ontario eyalatinin uluslar arası geçerliliği olan Secondary School Diploma (SSD) eğitimini alabiliyorlar. Bu eğitim okul saatleri dışında Kanada merkezli online olarak gerçekleştiriliyor. Ulusal müfredatta aksamaya yol açmıyor.

-Okulun sosyal yaşamı nasıldır? Kulüpler etkin mi?

Okulumuzda bazıları geleneksel hale gelmiş birçok proje ve etkinliğimiz öğrenci kulüplerimizdeki öğrencilerimiz tarafından gerçekleştirilmektedir. Tüm etkinliklerimiz öğrenci merkezli olup sosyal sorumluluk gerektiren, toplumda önem arz eden konulara fayda sağlayan, gelişen dünyaya öncülük edebilecek ve öğrencilerimizi hayata hazırlayan çalışmalardır. Öğrenci kulüplerimiz aşağıdaki gibidir:                                                                                                                                                                                                                       Girişimcilik ve İnovasyon

Kan ve Kök Hücre Bağışı

Bilim ve Teknoloji

Sosyal Sorumluluk

Çevre

Spor ve Sağlıklı Yaşam

MUN (Model United Nations)

Tanıtım ve Medya

Sanat

Münazara

Kültür-Edebiyat

Satranç ve Zeka Oyunları

Genç Mühendisler,

Bilim ve Teknoloji,

İnovasyon ve Patent,

Geleneksel Sporlar/Oyunlar,

Sosyal Liderlik,

Münazara,

Sürdürülebilir Yaşam,

Tiyatro,

Hayat Boyu Matematik,

İngilizce,

-Yurtdışı dil eğitimi programlarınız var mı? 

Evet var.Fransızca için: Şubat ayında Paris dil ve kültür kampı, Nisan ayında 35 öğrenci ile Paris dil ve kültür kampı. Eğitim ve etkinlikler yapıldı. Almanca için: 15 günlük Marburg Dil ve Kültür kampı 18 öğrenci bugün dönüyorlar. İngilizce için: Temmuz ayında London Dockland kampüsünde ve Brighton’da yaz okuluna gidecek öğrencilerimiz. Ayrıca Fransızca DELF sınavlarına giriyor öğrencilerimiz. 4 öğrenci B2, 4 öğrenci B1, 33 öğrenci A2, 1 öğrenci A1 aldı bu yıl.

-Geçen senenin en çok sorulan sorusu okulların depreme karşı dayanıklılığı olmuştu. Bu soruya tekrar soracağım. 

Okulumuzun 2013 yılında deprem güçlendirmesi yapılmıştır. Okulumuz ve eklentileri yatay yapılanma şeklindedir.

-Okul öğrencilere hangi kimlikleri kazandırıyor? 

Yetkin ve erdemli birey. Özünü gürleştirmiş, özgür. Özüne güvenen özgüven sahibi. Akademik, sosyal, sanatsal, kültürel yönden ve evrensel değerler açısından, toplum hizmeti açısından donanımlı, doymuş, memnun olmuş ve organizasyon kabiliyeti yüksek, üreten, yorumlayabilen, çözüm üreten, bilgiyi bilgeliğe dönüştürmüş, ahlaki bilince ulaşmış, büyük beyinli, koca yürekli, üstün karakterli bir kimlikle mezun olur. 

-Okul tanıtım günleri, veli ziyaretleri olacak mı?

29 Haziran ve 5 Temmuz tarihleri arasında okul tanıtım günlerimi olacak. Bu günlerde aday öğrencilerimizin ve velilerinin okulumuz ziyaret etme, bilgi alma ve öğrencilerimizle tanışma imkanları var. 

-Neden sizin lisenizi tercih etmeliler?

Okulumuz akademik başarıları, nitelikli etkinlikleri, doğa dostu fiziksel şartları, atölyeleri, imkanları, öğrenci görüşüne değer veren eğitim anlayışı ile tercih edilebilecek okullar arasında en ön sıralardadır. Sevgi, saygı, hoşgörü ve dayanışma gibi birçok değerle öğrencilerimize aile sıcaklığında "Büyük beyinli, üstün karakterli, koca yürekli" bireyler olarak yetişebilecekleri bir eğitim- öğretim ortamı sunmaktadır. Yapılan etkinlikler, projeler ve seminerler ile sosyal açıdan zengin bir okul olan Burak Bora; akademik çalışmaları ve tamamı nitelikli okullara yerleşen mezunları ile de çok büyük başarılara sahip bir okuldur.

25-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş