Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi

LİSELERİ TANIYALIM: Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi

Uluslararası Bakalorya (IB) programı uygulayan, İngilizce ve Almanca hazırlık sınıfı olan liselerden biri olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyor ve uyguladığı uluslararası programlar nedir? pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi (HASAL) MüdürYardımcısı Fatih Yeşiltepe sorularımızı yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları: 

KONTENJAN NE OLDU?

Geçen sene İngilizce hazırlığa 90, Almanca hazırlığa 30 olmak üzere 120 öğrenci almıştınız. 2024-2025 öğretim yılı için kaç öğrenci alacaksınız? Geçen seneye göre değişiklik var mı?

Değişiklik yok. Bu yılda 3 sınıf 90 öğrenci İngilizce hazırlığa, 1 sınıf 30 öğrenci Almanca Hazırlığa öğrenci alınacak.

Hazırlık sınıfı zorunlu mu? Yoksa yeterlilik sınavına girerek, hazırlık atlamak mümkün olacak mı? Seviyelerine göre sınıflar mı oluşuyor?

Hazırlık sınıfları zorunludur. Ancak okulun başladığı ilk hafta içerisinde yapılacak olan hazırlık atlama sınavında başarı ile geçen öğrenciler 9. Sınıftan öğrenim hayatına devam edebilirler. Hazırlık sınıflarında okuyan öğrencilere ise yine okulun ilk haftalarında yaptığımız İngilizce hazır bulunuşluk sınavı sonucu seviyelerine göre hazırlık sınıflarımızı oluşturuyoruz.

Hazırlık sınıfında haftada kaç saat yabancı dil var? Sonraki sınıflarda kaç saat oluyor?

İngilizce hazırlık sınıflarında 20 saat İngilizce 8 saat ise Almanca gösterilmektedir. Almanca hazırlık sınıflarında ise 20 saat Almanca  8 saat ise İngilizce ikinci yabancı dil olarak okutulmaktadır. Sonraki yıllarda ise İngilizce sınıflarında İngilizce ders saati 9 sınıflarda 6, 10,11 ve 12. Sınıflarda 4 saattir. Almanca hazırlıktan sonra ise 9 sınıflarda 6, 10,11 ve 12. Sınıflarda 4 saattir.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ SAYISI NEDİR?

Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor? Branş eksiği var mı?

46 öğretmenimiz 1 tane de ücretli öğretmenimiz vardır.

Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? 

616 öğrencimiz var.

IB MEZUNLARI VERİYOR

IB programı uyguluyorsunuz ve bu yıl yanılmıyorsam ikinci mezunlarınızı veriyorsunuz? Programa ilgi nasıl? Kaç mezun verdiniz? IB alan öğrenci sayısı nedir? 

IB diploma programı okulumuzda 2020 yılında uygulanmaya başladı. 2022 Kasım sınav döneminde ilk mezunlarımızı verdik. Tüm öğrencilerimiz diploma almaya hak kazandı. Dünya ortalamasının çok üstünde bir ortalamayla mezun verdik. (Dünya ortalaması: 30.81- HASAL ortalaması 36.25).

Öğrencilerimiz Kasım 2022’de IB sınavlarına girdiler. Sonuçları Ocak 2023’te öğrendik. O tarihten sonra üniversite başvuruları başladı. Amerika, Kanada, İngiltere, İrlanda, Hollanda, Belçika, Finlandiya ve İtalya’daki üniversitelerden öğrencilerimiz kabul aldı. Çoğu öğrencimize çeşitli üniversitelerden kabuller geldi ve secim yapmakta zorlandılar.

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER

IB öğrencilerinde yurtdışına gidiş oranı nedir? Geçen sene mezunların kaçı yurtdışını tercih etti?

Geçen sene 24 mezundan 18’i yurt dışında okuyor. Diğerleri Türkiye’de üniversiteye yerleşti. Bu sene sayı tam değil ama 36 mezundan 30’u kabul aldı. QS 2025 (üniversite kalite sıralaması) listesinde ilk 100 deki üniversiteler hepsi. Ayrıca IB’den alınabilecek en yüksek puan 45. Bu sene bizim 40 üstü alan 8 öğrencimiz var

Ortalamamamız yine 36. Dünya ortalaması ise 29’ a geriledi. Geçen senekinden daha fazla yurtdışı kabulümüz var. Amerika Kanada İngiltere Hollanda İtalya Belçika Finlandiya’dan kabul aldı öğrencilerimiz.

Başka bir okulun öğrencisi de IB için size gelebilir mi? Şartları nedir?

Programa ilgi gerek okul öğrencilerimizden gerekse dışarıdan çok yoğun. Sınıf kontenjanlarımız sınırlı olduğu için eleme sınavı yapmak durumunda kalıyoruz. 

IB için başka okuldan öğrenci gelebiliyor. Bu öğrenciler de okulumuz öğrencileriyle beraber İngilizce ve Matematik sınavlarına giriyorlar. IB kabullerinde okul öğrencilerimiz öncelikli, eğer kontenjanda açık olursa ve dışarıdan gelen öğrenciler sınavlarda başarı gösterdiyse okulumuzda iki yıl misafir öğrenci statüsünde IB eğitimi alabiliyorlar. Bu şekilde her sene 1 ya da 2 öğrenci okulumuza geliyor. 

EN DÜŞÜK PUANLA GELEN ÖĞRENCİ

Geçen sene okula en düşük puanla giren öğrencinin yüzdelik dilimi ve puanı ne olmuştu? 

 İngilizce

İlk merkezi yerleştirme: 488,7046 

İlk nakil: 491,6694

İkinci nakil: 491,3026

Yüzdelik Dilim: 0,41

Almanca

İlk merkezi yerleştirme: 489,0049 

İlk nakil: -

İkinci nakil- 

Yüzdelik Dilim : 0,37 

ALMANCA İLGİSİ

Almanca hazırlık için iki nakil döneminde de boş kontejanınız olmadı Almancaya bu ilgiyi nasıl yorumluyorsunuz?

Öğrencilerin daha çok mühendislik fakültelerini tercih ettiğinden Almanya üniversiteleri bu anlamda popüler olmaya başladı. Bu yüzden Almanca bölümlerine ilginin yüksek olduğunu düşünüyoruz.

İlk binden tercih eden öğrencilere bir IB bursu başlatmıştınız ücret ödemiyorlardı, bu devam ediyor mu? İlgi gördü mü?

1 öğrencimiz tam puanla bizi tercih etti geçen sene. Ona eğer IB bölümünü tercih ederse bursumuzu vereceğiz. Yine bu yıl ilk 1000’de olup bizi tercih eden öğrencilerimize IB bursunu hediye edeceğiz.

Gençler son yıllarda artan oranda yükseköğretim için yurtdışını tercih ediyor. Sizde durum nedir? Kaç öğrenci yurtdışına gitti, hangi ülkeler, hangi bölümler?

Öğrencilerimiz birçoğu IB bölümü ile yurt dışına gidiyorlar. Onun haricinde bu rakam yılda 2-3 öğrenci olabiliyor.

Okulunuzda yürütülen uluslararası projelerle ilgili bilgi verebilir misiniz? İngiltere, Kanada, ABD okullarıyla yapılan protokoller neleri kapsıyor ve öğrencilere nasıl bir avantaj sağlıyor?

İNGİLTERE : Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ve Lewis School of English arasında yapılan protokol kapsamında öğrencilerimiz hem İngiltere’de yaz döneminde katıldıkları kurslarda İngilizce dil becerilerini geliştirir hem de istedikleri takdirde yarım veya tam dönem İngiltere’de bir özel okul veya devlet okulunda öğrenim görme hakkını elde ederler.

Bu protokolün amacı, öğrencilerin dil becerilerini ve özellikle konuşma becerisini geliştirmektir. Ayrıca yapılan protokol kapsamında “Üniversitede Bir Gün” projemize göre öğrencilerimiz Solent Üniversitesi’nde belirli sayıda üniversite dersine katılma şansına sahip olurlar.

KANADA : Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi ve Kanada Eğitim Bakanlığı Ontario Eyaleti arasında yapılan ve Türkiye ́de bir ilk olan bu protokol kapsamında öğrencilerimiz hem ortak program ile Kanada ́da okuma imkanı bulup hem de Kanada’daki üniversitelere geçişte birçok avantaja sahip olurlar. Bu protokol çerçevesinde öğrencilerimiz kısa ve uzun dönem programlar için Kanada ́ya gitme imkânı elde eder; matematik, fizik, kimya ve sosyal bilimler gibi dersleri İngilizce öğrenir; ayrıca sanat, spor ve müzik alanlarında da çalışmalar yaparlar. Kanadalı ailelerin yanında konaklayan öğrencilerimiz farklı bir kültürde kendi yaşıtlarıyla bir arada eğitim alarak deneyimlerini arttırma fırsatı yakalarlar. Kanada hükümeti ile yapılan bu anlaşmayla hedefimiz öğrencilerin akademik gelişimi ile sınırlı kalmayıp, karşılıklı öğretmen ziyaretleriyle de öğretmenlerin mesleki gelişimine katkı sağlamaktır.

Protokol kapsamında okulumuz Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin, Kanada’nın başkenti Ottawa’da bulunan 150 eğitim kurumu ile öğrenci değişimi, öğretmen değişimi, öğretmen eğitimi ve sosyal sorumluluk projeleri yapma imkanı doğmaktadır.

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ : California College of Communications Silicon Valley Dil Okulları ile dil okulu olmanın ötesinde paydaş kolejler ve üniversitelerle yapılan anlaşmalar sayesinde CalCC Silicon Valley gençlerin kariyer hedeflerine yönelik alternatif rotalar çizmelerine de yardımcı olmaktadır. Özel sunulan proje bazlı kodlama deneyimini yaşamak isteyen öğrenciler ortalama 2 yıl süren eğitimleri sonunda OPT (Optional Practical Training) döneminde Silikon Vadisi firmalarında iş bulmaları için gereken proje deneyimine sahip olarak programdan mezun olmaya hak kazanırlar.

HANGİ BÖLÜMLERE YERLEŞİYORLAR?

Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranlarına baktığımızda mezunlarınız en fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar?  

Öğrencilerimizi bir çoğu başta tıp ve mühendislik olmak üzere sayısal bölümleri tercih etmektedir. Her yıl %10-15 gibi öğrenci grubumuz ise eşit ağırlık bölümlerini tercih etmektedir. Her yıl yerleşen öğrencilerin sayısına hasal.meb.k12.tr adresinden erişebilirler.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Okulumuzda YKS için her yıl Haziran ayından Eylül ayına kadar devam eden ve sonrasında 12. Sınıflarda Eylül ayından Hazirana kadar devam eden YKS hazırlık kurslarımız vardır. Ve öğrencilerimizin yaklaşık %90’ı bu kursları tercih ederek başka dershane veya etüt merkezlerine gitmemektedir. Öğrencilerimiz tarafından oldukça ilgi gören bu kurslarımız her yıl üzerine koyarak devam etmektedir. Okulumuzdan derece yapan öğrencilerimizin bir çoğu bu kurslar ile kendilerini hazırlamışlardır. Yine 10 ve 11. Sınıflarda da hafta sonları kurslarımız olmaktadır. 

Velilerin en çok merak ettiği konu okul binalarının depreme dayanıklılığı sizde durum nedir?

Okulumuzda 2013 yılında deprem güçlendirmesi yapılmıştır. 

24-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş