Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Hisar Okulları

LİSELERİ TANIYALIM: Hisar Okulları

Hisar Okulları Lise Müdürü Okan Uzelli, pervinkaplancom instagram yayınına konuk olarak burslardan uyguladıkları öğretim programlarına kadar merak edilenleri yanıtladı. İşte sorular ve yanıtları:

-LGS puanıyla öğrenci alacak liseler arasındasınız. Hisar Okulları Anadolu lisesi statüsünde midir?

Hisar Eğitim Vakfı Hisar Anadolu Lisesi statüsünde olarak LGS puanıyla öğrenci alan okullar arasındayız.

-İlköğretiminizden de geçiş var. LGS puanıyla bu yıl kaç öğrenci alacaksınız?

28 öğrenci almayı planlıyoruz.

ARA SINIFA ÖĞRENCİ ALINIYOR MU?

-Lisede ara sınıfa öğrenci alıyor musunuz? Sınav mı yapıyorsunuz?

Hisar Lisesinde ara sınıflardan 9, 10. ve 11. Sınıflara kontenjan dahilinde öğrenci kabul edilmektedir. Ara sınıflara aday öğrenciler, Lise idaresi tarafından ilan edilen takvime göre ara sınıf sınavına katılırlar. Sınavı Matematik, Türk Dili ve Edebiyatı ile İngilizce bölümlerinden oluşmaktadır. Akademik sınavlar öğrencinin bitirdiği seviyenin akademik kazanım ve becerilerini kapsamaktadır. İngilizce sınavının ise Okuma-Yazma-Dinleme-Konuşma bölümleri vardır. Aday öğrenciler son dönem karnesi, takdir- teşekkür belgesi veya onur belgesi, disiplin cezası almadığına dair ilgili idarenin yazısı, öğrenci kimlik belgesi, öğrenci fotoğrafını yazılı sınav ve görüşmeler öncesi kayıt işleri ofisine teslim ederler. Kayıt hakkı verilen aday öğrencilerin, sonuçların ilan edilmesini takiben Hisar Okulları Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik Birimi tarafından gerçekleştirilecek öğrenci tanıma görüşmesine de katılırlar. 

HAZIRLIK ZORUNLU MU?

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu?

MEB yönetmeliğine göre, lisemize kayıt yaptırmaya hak kazanan öğrencilerimiz lise bölümüne devam etmeden önce İngilizce Yeterlilik Sınavı'na giriyorlar. Sınav, öğrencilerin İngilizce dilindeki yetkinliklerini değerlendirerek Hisar Lisesi’nde ihtiyaç duyacakları akademik üretkenlik becerilerine odaklanmayı amaçlamaktadır. Okulumuzun PREP (Hazırlık) Komitesi tarafından hazırlanan ve değerlendirilen bu sınav sonucunda İngilizce seviyesi yeterli olan öğrenciler, hazırlık sınıfından muaf tutularak, 9. sınıfa alınıyorlar. İngilizce anlamında desteklememiz gereken öğrencilerimiz Hazırlık Programına devam ediyor.  Öğrenciler bu program sayesinde lisemizden, üniversite seviyesinde İngilizce derslerimizi alabiliyor, başarıyla tamamlayan öğrencilerimiz uluslararası konferanslarda sunum yapabilen bir seviyeye geliyor. 

DİL EĞİTİMİ VE SAYISAL DERSLER

-Haftada kaç saat İngilizce görülüyor, bu tüm sınıflarda aynı mı?

Lisede İngiliz Dili ve Edebiyatı dersleri yanında Fen, Matematik, Fizik, Kimya, Biyoloji, Bilgisayar dersi ve AP derslerinin tamamı, yaratıcı yazarlık, liderlik ve yönetim, tasarım, mekatronik gibi seçmeli dersler de İngilizce olarak uygulanmaktadır. Hazırlık seviyesinde haftada 25 ders saat verilen İngilizce eğitimi, 21. yüzyılın vazgeçilmez temelleri olan liderlik ve işbirliği, bağımsız çalışma ve yaşam becerileriyle birlikte öğrenci merkezli bir öğrenim sunmaktadır.

-Sayısal dersler İngilizce veriliyor mu?

Lisede İngiliz Dili ve Edebiyatı dersleri yanında Fen, Matematik ve bazı seçmeli dersler de İngilizce olarak uygulanmaktadır. Hisar Okulları, dijital çağın gerektirdiği becerilerin kazandırılması için STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) eğitim modelinin yanı sıra, disiplinlerarası, çok disiplinli ve disiplinler ötesi yaklaşım içinde sanat ve tasarımın STEM ile bütünleştirilmesi gerektiğine inanarak STEAM (Science, Technology, Engineering, Art, Mathematics) eğitim modelini de benimsemiştir. Öğrencilerimiz kendilerini her alanda iki dilde de ifade edecek şekilde yetişmektedir.

Okulun yabancı dil programı, Yazma Becerileri Merkezi tarafından da desteklenmektedir. Hisar’da her birey birer yazar olarak kabul edilir. Amacımız öğrencilerin yazma sürecinde kendine güvenmeleri, fikirlerini akıcı şekilde yazıya dökmeleri, yazma eylemini öğrenme ve eleştirel düşünmeyi besleyen bir eylem olarak benimsemeleridir. Öğrenciler bu merkezde sadece yazma becerilerini ilerletmekle kalmaz, aynı zamanda eğitmenlik sorumluluğunu üstlenerek akranlarına yol gösterme ve kendine güvenlerini geliştirme fırsatını elde eder. 

İKİNCİ DİLLER NEDİR?

-İkinci yabancı dil nedir? Haftada kaç saat veriliyor?

Okulumuzda yabancı dil, İngilizce dışında 3 tane. İspanyolca, Fransızca ve Almanca. K12 okul olduğumuz için aslında ortaokuldan itibaren başlıyor. Hisar Okulları’na başladığında öğrencimizden ikinci bir yabancı dil seçmesini istiyoruz (İngilizce, Almanca, Fransızca). Orada B1 düzeyi hedefimiz var. Eğer hazırlık okuyorsa 5 yıl, 9. Sınıfa başladıysa 4 yıl boyunca o ikinci yabancı dilde öğrenimine devam ediyor. Haftada 2 saat eğitim sunulmakta. Eğer öğrencimiz seçmeli olarak ikinci yabancı dil seçtiyse alacağı yabancı dillerin sayısı da artıyor. AP İspanyolca ya da AP Fransızca seçtiyse seçmeli derslerde ikinci yabancı dillerinin sayısı artabiliyor.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ SAYISI

-Okulda toplam öğretmen sayısı nedir? Yabancı öğretmen sayısı nedir?

Lise öğretmenlerimiz part time çalışan öğretmenlerimiz ile birlikte 90’ı bulmaktadır. Bunların 18’i uluslararası vatandaşlığa sahip. İngilizce öğretmenlerimizin büyük bir kısmı anadili İngilizce olan öğretmenler. Yabancı öğretmenlerin haricinde İngiltere ya da Amerika’da yüksek lisans yapmış öğretmenlerden oluşuyor. Aynı zamanda yurt dışı danışmanlarımızın bir kısmı ana dili İngilizce olan öğretmenlerimiz. İkinci yabancı dil öğretmenlerimizin bir kısmı anadilleri Türkçe dışında olan öğretmenlerimiz. Branş öğretmenlerimizde de fen ve matematikte dönemsel olarak anadili İngilizce olan öğretmenlerimiz olabiliyor.

-Lisede toplam kaç öğrenci var?

Bugün 2023/2024 akademik yılında toplamda 560 öğrencimiz lise seviyesinde yer almaktadır. K12 bütünlüğünde olmamız çok değerli bir vasfımız. 2007’den bu yana da CIS: Council of International Schools ve NEASC: New England Association of Schools and Colleges akreditasyonumuz var. 2018 yılında da yeniledik akreditasyonlarımızı.

AP NEDİR?

-Uluslararası programlardan AP uyguluyorsunuz. Kaç ders var? AP dersleri alan öğrencinin yurtdışı üniversitelere başvurularında avantajları neler oluyor?

Türkiye’de genel olarak iki uluslararası program takip ediliyor; IB ve AP. Hisar Okulları kurulduğu günden itibaren hep bir AP okulu olmuştur. AP, College Board tarafından hazırlanan bir ders programı sistemidir. College Board’u da SAT(uluslararası üniversite kabul sınavı)’den daha iyi bilebilirler. College Board SAT’yi hazırlayan kuruluş. AP ders sistemi daha yaygın olarak Amerika’daki 22 bin okulda uygulanan bir sistem. 28 ders var AP ders sisteminde AP dersi aslında üniversite düzeyinde ders. College Board zaten bağımsız bir üniversite hazırlık kuruluşu. AP dersleri de lisede öğrencilerin üniversite düzeyinde dersler almalarına olanak veren bir sistem. Bir mezunumuz üniversiteye başlarken 12 tane üniversite dersini tamamlamış olarak üniversiteye gidebiliyor AP sistemi sayesinde. Öğrenci seçtiği alanda derinleşmiş oluyor, hedef-kariyer eğitimi için üniversite kabullerini güçlendirmiş oluyor. Mezunlarımızdan sıklıkla duyduğumuz bir başka unsur ise aldıkları AP derslerini üniversitelerinde kredi olarak saydırma ihtimalleri ya da farklı derslere yönelme ihtimalleri oluyor.

-Öğrenciler mezun olurken dil yeterlilik sertifikası alıyor mu?

Öğrencilere bir dil yeterlilik sertifikasını kolaylıkla alabilecekleri seviyede dil eğitimi veriyoruz ama doğrudan bir sertifika vermiyoruz. Okulumuzda eğitim alan lise öğrencilerinin dil seviyesi, seviyeyi belirleyen sınavlarda IELTS 9 üzerinden 7 ve 7,5 arasında değişkenlik göstermektedir.

YURTDIŞINA GİDEN ÖĞRENCİLER

-Son yıllarda yurtdışına yükseköğretim için giden öğrenci sayısı artıyor. Sizde de yanlış hatırlamıyorsam 109 mezunun 100’ü yurtdışında üniversite tercihinde bulundu. Bu yıl durum nedir?

Hedefimiz, Hisar Lisesi’ne başlayan öğrenci yüksek öğrenimini nerede sürdürmek istiyorsa, onu en iyi şekilde oraya hazırlamak. Ancak okulun ciddi bir tecrübesi ve birikimi var. Uluslararası kabuller konusunda çok başarılı ve bu üniversiteler arenasında bir repütasyona dönüşmüş durumda. Dolayısıyla yurtdışını hedefleyen öğrenciler ve aileler yoğun olarak düşünüyorlar. %95 oranında yurtdışındaki üniversitelerin tercih edilmesi bir kültür ve deneyim oluşturuyor. Bu yıl 135 mezun verdik içlerinden 126’sı yurtdışında öğrenimini sürdürmeye karar verdi.

HANGİ ÜLKE VE BÖLÜMLER

-Yurtdışında hangi ülke ve bölümler tercih ediliyor?

En yoğun olarak tercih edilen ülke ABD, çünkü burası uluslararası derecelendirme kuruluşlarına göre en başarılı üniversitelerin bulunduğu ülke. Öğrencilerimizin ilk tercihi %30-%40 oranında yıllara göre değişmekle beraber ABD oluyor. Onu takiben Avrupa’da da İngiltere çoğunlukla tercih edilen ülke. İngilizce konuşulan ülkeler yoğun olarak tercih ediliyor. Hollanda, İspanya son zamanlarda İtalya ve Hong Kong onları takip ediyor.

Öğrencilerimiz genel olarak %30 mühendislik, doğa bilimleri %30 finans, ekonomi kalan yüzdelik de de tasarım, sanat, mimarlık alanındaki bölümleri tercih ediyorlar.

TÜRKİYE’DEKİ BÖLÜMLER

-Türkiye’de kalan öğrenciler hangi bölümlere yerleşiyor?

Türkiye’de öğrencilerimiz çoğunlukla vakıf üniversitelerini tercih ediyorlar. Sadece tek bir bölüm söyleyemeyiz ekonomi, sosyal bilimler gibi birçok alan var. Çoğunlukla mühendislik ve iktisat fakültesi bölümlerini tercih ediyorlar. Ancak öğrenciler genellikle tek bölümle mezun olmuyorlar yan dal ya da çift anadal yapıyorlar. Tek bir alana yönelmemek, mutlaka sayısal bölümle sözel bölümü ilişkilendirerek öğrenimlerini sürdürmek veya sanat okuyacaksa işletme/yönetim gibi bir bölümle bunu pekiştirmek önemli diye düşündüğümüz için çoğunlukla birleştirilmiş bölümler ya da çift anadal yaparak öğrenimlerini sürdürüyorlar.

Öğrencilerimizi nasıl hazırladığımız konusuna gelecek olursak; okulumuzda bir Kariyer Merkezimiz var. Kariyer Merkezlerimizde görev yapan yurtdışı ve yurtiçi danışman arkadaşlarımız var. Öğrencimiz Hisar Lisesi’ne başladığı anda hem kendisi, hem de ailesi bir yurt içi ve yurt dışı danışmanına atanıyor, çünkü gerçekten üniversite başvuru süreci çok uzun soluklu bir süreç. 1-2 ayda karar verip yön alabileceğiniz bir dönem değil. Dolayısıyla başlar başlamaz öğrenciler bir danışmana atanıp rehberlik bölümü ve öğretmenlerinin yönlendirmesiyle üniversite sürecine hazırlanıyorlar.

-YKS hazırlık kursu bulunuyor mu?

IB öğrenim programında MEB ya da IB gibi bir ayrım var. Ama AP eğitim programında böyle bir ayrım yok. Öğrenci AP eğitim programından bir ders de alabilir 7 ders de... Dolayısıyla öğrencimiz son güne kadar karar değişikliğine gidebilir. İki sınava birden aynı anda da hazırlanabilir. AP derslerimiz eğitim ücretleri içerisinde yer alan bir sistemdir. Biz 11. Sınıftan itibaren Türkiye’de yüksek öğrenimine devam etmeye karar vermiş öğrencilerimiz için bir sınıf oluşturuyoruz. 11. ve 12. sınıfta ama 12’de çok yoğun olmak üzere Türkiye’deki üniversitelere hazırlık sürecini yapılandırıyoruz. Okulun da sistemi içerisinde Türkiye’deki üniversitelere hazırlık var.

BURSLARIN KAPSAMI NEDİR?

-LGS ile gelen öğrencilere üstün başarı bursu veriyorsunuz. Bu yıl kaç öğrenciye verilecek? Bursların kapsamı nedir ve akademik başarıya mı bağlı?

Birinci koşulumuz akademik başarı. Sınavda açıklayacağımız üstün başarı taban puanını belirleyeceğiz. Puana göre öğrenciler sıralanacak. 8 tam burs kullanacağız. Son 4 yıldır tercihimiz 8 öğrenciye tam burs vermek şeklinde oldu. Bursun devamında da hazırlık okursa öğrencimiz 5 yıl burs takdir ediyoruz. 9. Sınıfa başlarsa öğrencimiz 4 yıl takdir ediyor burs. Tabii ki bir davranış yaptırımı almamak ve 90 not ortalamasını sürdürmek kaidesiyle. Çünkü üstün başarı bursu, gerçekten üstün başarıyla gelmiş öğrenciye verdiğimiz bir burs, onu da sürdürmesini bekliyoruz.

Burslu %1 her yılın rakamlarına bakıyoruz 2 puan açıklayacağız bir tam burslu LGS sonuçlu giriş puanı ücretli için geçtiğimiz yılda % 2.5-3 aralığında olacağını söyleyebiliriz.

-Burslu öğrencileri takip ettiğinizde nasıl bir tablo ortaya çıkıyor? Bu çocuklar yükseköğretimde de burslarını sürdürme şansına sahip oluyorlar mı?

Amerika’da ve İngiltere’de mali yardımla burs olmak düşük olsa da öğrencilerimiz üstün başarı göstererek mezun oldukları için kendilerine uygun olan burslu okullara devam etme şanslarına sahip olabiliyorlar.

Burs almayı düşünen veliler için önerileriniz nedir? Ne zaman başvurmalılar, burslar ilk kayıtta sonlanıyor mu? Nasıl bir kayıt süreci izlemelerini önerirsiniz?

Öncelikle öğrencinin potansiyeli ne? Hangi ekole, yaklaşıma daha uygun bunlar tespit edilmeli. Bu havuzu daraltma imkanı verir ailelere. Bir de hızla okullardan bilgi alabilirler. Dersleri kendi okul öğretmenlerimi tarafında tamamen İngilizce olarak alıyorlar. Veliler, diğer detay soruları ilgili okulların yöneticileriyle, birimleriyle görüşerek en azından havuzu daraltabilirler. Bizle her zaman görüşebilirler daha vakit var.

Biz kayıt sürecini uzaktan, tamamen online şekilde yürütüyoruz. En azından kendimizce biraz katkı sunmaya çalışıyoruz ailelere. Tüm kayıt sürecini ve detayları web sitesi üzerinden takip edebilirler. Belge gönderileri vs. gibi süreçleri online olarak yürütebiliyoruz. Kesin kayıtta sadece imza ve genel bilgi girişi sürecimiz var. Herkese kolaylık diliyorum bu konuda. Okulların verebilecekleri de bir çocuğun potansiyeli kadar. Dolayısıyla bu seviyedeki okullarda çocuklar kendilerini rahatlıkla bulabileceklerdir. Eğer bizim de daha detaylı bilgi verebileceğimiz bir konu varsa aileler hem web sitemizden, hem de okulumuza ulaşarak bilgi alabilirler.

-Toplam öğrencileriniz içinde burslu öğrenci oranı nedir?

Toplam öğrencilerimiz için burs oranı %25 ile %100’e kadar değişiyor. 100 öğrenciden %25i farklı oranda burs alabiliyor, ortaokulu başarıyla bitirme bunlardan biri ve mali burs imkanı olarak değişiklik gösterebiliyor.

 

04-07-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş