Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Haydarpaşa Lisesi

LİSELERİ TANIYALIM: Haydarpaşa Lisesi

Haydarpaşa lisesiyle ilgili en çok merak edilen yeniden yapılan okul binasının ne zaman tamamlanacağı ve öğrencilerin burada ne zaman eğitim öğretime başlayacakları. İngilizce ve Almanca hazırlık sınıfı olan Haydarpaşa Lisesi’nin Müdürü Müdürü Muzaffer Güneş, pervinkaplancom instagram yayınına konuk oldu ve başta okulun inşaatı olmak üzere merak edilenlerin anlattı. 

OKULUN BİNASI NE ZAMAN TAMAMLANACAK?

-Haydarpaşa Lisesi ile ilgili en çok merak edilen konu okulun yeniden yapılması. O yüzden bu konuyla başlayalım. 1 Ağustos’ta inşaat başlayacak ve 580 gün içinde tamamlanacak denilmişti. Geçen sene hazırlık sınıfı öğrencileri Altunizade Hafize Özal Ortaokulu’nda diğer sınıflar da Göztepe Halil Türkan Ortaokulu’nda tam gün eğitim aldı. Bu yıl tercih edecek öğrenciler için de bu durum sürecek mi? 

Okul inşaatı yapım süreci devam ediyor. Pansiyon binası, spor salonu ve konferans salonu kaba inşaatı bitmek üzere ve 2024 yılı Eylül ayına bitirmeyi hedefliyoruz. Okul hizmet binasının ruhsat iş ve işlemlerinde hukuki bir sorun yaşandığından diğer birimler gibi inşaata erken başlayamadık. Bu bahsettiğim hukuki sorunda Haziran ayı başı gibi çözüldü ve inşaat ruhsatı alınarak hızlı bir şekilde inşaatına başladık. Okul inşaatının bitim tarihi 2025 yılı Eylül ayı olarak planlanmıştır. Her iki inşaatında öngörülen tarihlerde bitirilmesi için 7/24 esasına göre çalışılmaktadır. Ayrıca görsellerden de görüleceği üzere Haydarpaşa Lisesi ve eklentileri çok özel bir proje olup yaklaşık 24.000 m2 lik kapalı alana sahiptir. Okulun 1934 yılından 1984 yılına kadar eğitim verdiği ve mezunlarımız tarafından taş mektep diye adlandırılan eski binasının mimarisine yakın bir mimaride yapılmaktadır. 102 kız, 102 erkek öğrenci pansiyon binası yanında kapalı spor salonu, kapalı yüzme havuzu ve yaklaşık 600 kişilik konferans salonu, 40 derslikli okul binasında ise onlarca laboratuvar, atölye, teknoloji tasarım atölyesi, sosyal kulüp odalarından oluşmaktadır. Yaklaşık 2 milyar Türk Lirayı bulan devasa bir proje olup ülkemizde benzeri olmayan resmi okul binası ve eklentilerine sahiptir. 

2024-2025 Eğitim öğretim yılında Hazırlık sınıflarımız Altunizade Haize Özal Ortaokulu binasında diğer şubelerimiz ise Göztepe sapağında daha önceden Göztepe Halil Türkkan Ortaokulunun eğitim öğretim yaptığı tamamen oklumuza ait toplu taşıma ile ulaşımı çok kolay binada eğitim öğretim yapmaya devam edeceğiz.     

YENİ BİNAYA GEÇİŞ

-Yeni okul binanıza geçmemiz 2025-2026 döneminde mi olacak?

Yukarıda detaylı şekilde izah ettiğim gibi pansiyon binasını bu sene Eylül ayında hizmete açmayı, okul hizmet binasını ise 2025 yılı Eylül ayında hizmete açmayı planlıyoruz.

KAÇ ÖĞRENCİ ALACAK?

-Geçen sene 60 Almanca, 120 İngilizce kontenjanınız vardı. Geçen seneye göre değişiklik var mı? 2024-2025 dönemi için kontenjanınız nedir?

Kontenjanımızda geçen seneye göre değişiklik yoktur. 2024-2025 Eğitim-Öğretim Yılında da 60 Almanca, 120 İngilizce kontenjanınız vardır.

YABANCI DİL EĞİTİMİ

-Hazırlık zorunlu mu? 

Okulumuzda Hazırlık Sınıfı zorunludur. Ancak Hazırlık Sınıfı atlamak için bir Yeterlilik Sınavı yapılıyor bildiğiniz gibi. Öğrencinin İngilizce ve Türkçe sınavlarından 70 ve üzeri puan alması ve eş zamanlı olarak 9. Sınıfta boş kontenjan olması gerekiyor. Bu iki koşulun da olması halinde öğrenci 9. Sınıfa başlayabiliyor. 

-İkinci yabancı seçenekleri nedir? Haftada kaç saat İngilizce-Almanca ve ikinci yabancı dil alıyorlar ve bu durum diğer sınıflarda kaç saat olarak devam ediyor?

Okulumuzda İkinci yabancı dil seçenekleri, İngilizce hazırlık okuyanlar için Almanca ve İspanyolca, Almanca hazırlık okuyacaklar için İngilizce ve İspanyolcadır. Hazırlık Sınıfları için temel bölüm dili olan İngilizce ve Almanca haftada 20 saat, ikinci dil ise 4 saattir. Takip eden sınıflarda ikinci yabancı dilin ders saati haftada 2 saat oluyor.

-Yabancı dil eğitimiyle ilgili öğrencilerin sertifika alma olanağı var mı?

Bahçeşehir Üniversitesi Yabancı Diller Yüksekokulu’yla bu alanda iş birliği içindeyiz. Bu kapsamda, yılsonunda üniversite öğrencilerine uygulanan İngilizce Yeterlilik Sınavı, okulumuz öğrencilerine de yapılmaktadır. Öğrencilerimiz bu sınavdaki başarı durumlarına göre sertifika alıyorlar. Almanca öğrenimi konusunda da uzun yıllardır Goethe Enstitüsü ile iş birliği içindeyiz. Öğrencilerimiz Kurum tarafından düzenlenen sınavlara katılıp, Almanca Yeterlilik Sertifikasını alabiliyorlar.

-Okulun öğretmen sayısı nedir? Branş eksiği var mı?

Haydarpaşa Lisesi’nde toplam 54 öğretmen bulunuyor. Ekibimiz, aralarında eğitimlerini yurt dışında tamamlamış öğretmenlerin bulunduğu Türk eğitimcilerden oluşuyor.  Herhangi branşta eksiğimiz bulunmamaktadır.

AP DERSLERİ BAŞLADI MI?

- Kısaca AP diye anılan Advanced Placement programının bu yıl başlayacağı belirtilmişti. Bu program başladı mı, kaç AP dersi bulunuyor?

Okulumuzda geçen yıl AP Programı için Milli Eğitim Bakanlığı tarafından protokol yapılmış bu sene AP Dersleri okulumuzda verilmeye başlanmıştır. Okulumuzda bu sene İngilizce ve Matematik branşlarında AP dersleri verilmiştir.

YATILILIK OLANAKLARI NEDİR?

-Aynı zamanda okulunuz yatılı olması nedeniyle tercih ediliyor. Bu yıl yatılılık kontenjanı nedir? Deprem güçlendirme çalışmaları nedeniyle pansiyonda kalacak öğrenciler nerede kalıyor? Yanılmıyorsam okulun bahçesine 24 kişilik bir geçici erkek pansiyonu yapılmıştı. Şu anda durum nedir?

Deprem güçlendirme çalışmaları sebebiyle okulumuz yıkılıp-yeniden yapılma sürecinde erkek öğrencilerimiz, Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı Burhan Felek Spor Kompleksi içerisindeki uygulama otelinde kalmaktadır. Kız öğrencilerimize ise, okulumuza oldukça yakın olan bir başka devlet okulunun kız pansiyonunda kalma imkanı sağlıyoruz. Okulumuz tamamlandığında 100 kişilik erkek, 100 kişilik kız öğrenci yurdumuz hizmet verecektir.

-Kılavuzda yatılılık erkek öğrenciler için görünüyor ama kız öğrenciler de yatılı olarak okuyabilir mi? 

Kız öğrencilerimize, imkanlar dahilinde okulumuza oldukça yakın olan bir başka devlet okulunun kız pansiyonunda kalma imkanı sağlıyoruz.

-Şu anda lisede kaç öğrenci öğrenim görüyor? Bu öğrenciler kaç ilden geliyor? Bunların kaçı yatılı okuyor

Şu anda okulumuzda 805 öğrencimiz eğitim görmektedir. Öğrencilerimiz 14-15 farklı ilden gelen öğrencilerimiz okulumuzda eğitim görmektedir. Bu öğrencilerimizin büyük bir kısmı yatılı okumaktadır. Az bir kısmı akrabaların yanında kalmaktadır.

ÜNİVERSİTE YERLEŞME ORANLARI

-Türkiye’deki üniversitelere yerleşme oranları nedir? En fazla hangi bölümleri tercih ediyorlar? 

Üniversiteye yerleşme oranımız %100’dür. En çok mühendislik, tıp, diş hekimliği, hukuk tercih ediliyor. 

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı?

Okulumuzda YKS kursu uzun yıllardır düzenli olarak yapılıyor. 12. Sınıflara yönelik kurslarımız mevcuttur. Yoğun bir ders programı, deneme sınavları, etüt ve öğrenci takibiyle, öğrencilerimizi YKS’ye en iyi şekilde hazırlama çabasındayız. 

 -Son yıllarda gençlerin yükseköğretim için tercihleri yurtdışı oluyor. Sizde durum nedir?  Yurtdışı varsa sayıları, hangi ülke ve bölümleri tercih ediyorlar?

Öğrencilerimiz genelde Türkiye’deki üniversiteleri tercih etmektedirler. Ancak az da olsa yurtdışında bulunan üniversitelere de okumak için giden öğrencilerimiz bulunmaktadır. Bu öğrencilerimiz genelde mühendislik, ekonomi ve işleteme gibi bölümleri tercih etmektedirler.

EN DÜŞÜK PUANLA YERLEŞEN ÖĞRENCİ

-Geçen sene İngilizce ve Almanca hazırlık sınıflarına en düşük puanla giren öğrencilerin yüzdelik dilimi ve puanı nedir?

Almanca 483,5076                 İngilizce  482,9061

                 % 0,98                                    % 1,02

-Bu öğrencilerin hangi testte ne kadar yanlış-boşları var?

Okulumuzu kazanan öğrencilerin genelde çok fazla yanlışları bulunmuyor. Yanlış sayısı yıldan yıla değişmekle beraber en fazla 3 yanlış ile 5 yanlış arasında değişmektedir. Bu yanlışlar ortalama bir dağılım tam olarak göstermese de genel de Türkiye gerçeğine paralel olarak Türkçe, Matematik ve ya Fen Bilimleri derslerinde 1 veya 2 şer yanlışları olabiliyor.

-İlk merkezi yerleştirmenin ardından yapılan nakiller döneminde puanlarınız ne oldu?

Çok büyük değişimler olmadı. Hatta aynı kaldı diyebiliriz. Geçmiş senelerde de zaten aynı durum söz konusu oluyor. Nakil dönemlerinde okulumuzun puanı aşağıya düştüğü çok rastlanır bir durum değildir.

26-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş