Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: Galileo Galilei İtalyan Lisesi

LİSELERİ TANIYALIM: Galileo Galilei İtalyan Lisesi

Galileo Galilei İtalyan Lisesi Türk Müdür Başyardımcısı Deniz Hadımoğlu, pervinkaplancom instagram yayınına konuk oldu ve burslardan uyguladıkları diploma programına kadar merak edilenleri anlattı. İşte sorular ve yanıtları: 

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

-Geçen sene bir önceki seneye göre 9 öğrencilik bir kontenjan azalması olmuştu ve 61 öğrenci almıştınız. 2024-2025 öğretim yılı kontenjanı nedir? Değişiklik var mı?

Evet kontenjanda değişiklik var, bu sene 72 öğrenci almayı düşünüyoruz.

-Hazırlık sınıfı zorunlu mu? 

Hazırlık sınıfı zorunlu bir sınıftır ancak İtalyanca yeterlilik B1 sertifikası olan öğrenciler, okulun her sene belirlediği kontenjan ve Liseye Geçiş Sınav (LGS) puanı dahilinde hazırlık sınıfını atlayarak 9. sınıfa geçme hakkına sahip olabilirler. 

DİL EĞİTİMİ

-İkinci yabancı dil ya da diller nedir? Bu dillerden sertifika alıyorlar mı?

Okulumuzda İtalyanca, İngilizce ve Latince dersleri okutulmaktadır. 9. sınıftan itibaren öğrencilerini İtalyanca yeterlilik sınavına yönlendirmektedir. Bu sınavları başarıyla tamamlayan öğrenciler tamamladıkları seviyede dil sertifikalarını alabilmektedirler. İsteyen öğrenciler İngilizce dilinde de sertifika almaktadırlar.Sertifika sınavlarına yönelik okulumuzda ek çalışmalar yapılmaktadır.

ÖĞRETMEN VE ÖĞRENCİ SAYISI

-Okulda toplam kaç öğretmen bulunuyor ve yabancı öğretmenin sayısı nedir? 

33 öğretmenimiz var; 22 türk – 11 italyan öğretmenimiz vardır. Tüm branş dersleri, felsefe, dünya tarihi, sanat tarihi dersleri italyanca olarak yapılmaktadır. 

-Şu anda toplam öğrenci sayısı nedir?  İstanbul dışından öğrenciniz var mı?

Okulumuzda şu an aktif 325 öğrenci vardır. Hale hazırda İtalya’da değişim programı ile okuyan 6 öğrencilerimiz bulunmaktadır. İstanbul dışından gelen öğrencilerimiz bulunmaktadır.

MATURİTA DİPLOMASI NEDİR?

-Diplomanızın özelliği nedir? Diploma İtalya’daki liselere denk mi, bu diploma ile İtalya’da her bölüme başvurabilirler mi? 

Okulumuz İtalya’nın bir devlet okuluna denk bir okuldur dolayısıyla diplomamızın İtalya’da denkliği bulunmaktadır. Okulumuzdan alınan diploma ile İtalya’daki her üniversiteye başvuru yapılabilmektedir. Öğrencilerimiz son senelerde tıp fakültesini sıklıkla tercih etmektedir. Tıp fakültesine girmek için ya seçtikleri üniversitelerin belirlediği tarihlerde yapılan Tolc Med adındaki Nisan ve Temmuz aylarında yapılan sınava girmeleri ya da her üniversitesinin giriş sınavı aynı olan ve sene 1 defa Eylül ya da Ekim ayında yapılan IMAT tıp sınavına girmeleri gerekmektedir. Öğrencilerimiz genellikle bu sınavlarda yüksek başarı göstererek istedikleri üniversitenin tıp fakültesine girmeyi başarmaktadır.

HER ÖĞRENCİ ALIYOR MU?

- Her öğrenci Maturita diploması alarak mezun oluyor mu? Bu diplomaya sahip olan ve olmayan arasında fark nedir?

Öncelikle Maturita’ diplomaı hakkında bilgi vermek isterim; 9. sınıfa gelen tüm öğrencilerimiz Maturità sistemine otomatik olarak dahil edilmektedir. Maturita’, İtalya’daki lise diplomasıdır. Bu diplomayı alabilmek için öğrencinin sağlaması gereken bazı koşullar vardır. Örnek olarak, her sene sonunda tüm derslerin ortalamasının 50 puan üzerinde olması gerekmektedir. Devamsızlıklar, ders saati üzerinden hesaplanmakta ve kanaat notunu etkilemektedir. 12. sınıf sonuna kadar tüm şartları sağlayan öğrenciler, 12. sınıfın sonunda İtalya’dan gönderilen öğretmenlerden oluşan bir komisyon tarafından sınava tabi tutulmaktadırlar. Bu sınavı başarıyla geçen öğrenciler Maturita’ diploması almaya hak kazanır. 

Her öğrenci Maturita diplomasını almayı tercih etmemektedir. Öğrenciler gidecekleri üniversiteye göre maturita’ diploması alıp almamaya karar vermektedir. 

İtalya’da üniversite temelli bir sistem olduğu için yani her üniversitesinin öğrenci kabul şartları farklı olduğu için öğrencinin gitmek istediği üniversitenin şartlarına bakmak gerekmektedir. Bazı üniversitelere maturita’ diplomasıyla başvurmak avantajlıyken bazılarına bu diploma olmadan yabancı kontenjanı ile başvurmak daha avantajlıdır. 

İtalya harici farklı bir ülkede okumak isteyen öğrenciler için ise yine üniversite kabul şartına göre maturita’ diploması alınması gerekmektedir. Dolayısıyla maturita’ diploması alınması veya alınmaması yapılacak üniversite seçimine göre değişmektedir.

-Türkiye’de iki İtalyan lisesisiniz. İki okul arasındaki fark nedir?

Türkiye tarafında hiçbir farkımız bulunmamaktadır. Aynı programı uygulayıp, aynı fırsatları vermektedir. Her iki okul da Türkiye’de ‘’Özel Yabancı Okul’’ statüsündedir.

İtalya tarafında ise Özel İtalyan Lisesi, İtalya’nın devlet okulu statüsünde olup İtalyan öğretmenleri atamayla gelmektedir, bizim okul Özel Galileo Galilei İtalyan Lisesi ise İtalya’nın özel okulu statüsündedir ve İtalyan hocalarımız kendi şartlarımıza uygun olarak bizler tarafından alınmaktadır.

-2023-2024 öğretim yılında taban puan ne açıkladınız ve sonra ne oldu?

Önce 460 puan açıkladık en son 455 puan ile kontenjanlarımız tamamladık.

-Puanlarınızı nasıl belirliyorsunuz?

Puanlarımızı kayıt komisyonumuz ile öğrencilerin yüzdelik dilimlerine ve Türkiye sıralamalarına bakarak belirliyoruz.

-Geçen sene okula en en düşük puanla yerleşen öğrencinin yüzdelik dilimi ve başarı sırası nedir?  Bu öğrencinin hangi dersten kaç yanlış-boşu bulunuyor?

2023-2024 eğitim öğretim yılı tavan puanımız :    460,0000   (4,79%)

                                                   taban puanımız ise :   455,0000  (5,5%)

En yüksek: 483   (%1.1)    En Düşük: 455   (%5.5)   Ortalama Alınan Puan:466 (% 3.8)

Okula en son giren öğrenci puanı 455.06995

Türkçe 18 Doğru 2 Yanlış

Matematik 18 Doğru 2 Yanlış

Fen 16 Doğru 4 Yanış

TC İnkılap Tarihi 10 Doğru 0 yanlış

Din K. Ahlak Bilgisi 10 Doğru 0 yanlış

Yabancı Dil 10 Doğru 0 yanlış

BURS OLANAKLARI

-Nasıl burs alınır, bursluluk şartları nedir? Spor, sanat gibi burslar var mı? Yoksa sadece ekonomik durum mu dikkate alınıyor?

Sporcu, sanatçı gibi burslarımız yoktur, sadece ihtiyaç bursumuz vardır. Okulumuzun mevcudunun %3’ü kadar öğrenciye bir Eğitim Öğretim yılı için %100 ücretsiz okuma hakkı tanınmaktadır. Bu burslar ekonomik durum ve öğrencinin başarısı göz önünde tutularak belirli değerlendirme kriterlerine göre verilir. İhtiyaç bursu hazırlık sınıfını kapsamamaktadır. Her eğitim öğretim yılının 2. Yarısında başvuru süreci başlar. Yapılan değerlendirme sonucu okulumuzun mevcudunun %3’ü kadar öğrenciye bir Eğitim Öğretim yılı için %100 ücretsiz okuma hakkı tanınır.

-Kayıt dönemi için velilere ne önerirsiniz, nasıl davransınlar. Özellikle de şehir dışından da gelecek öğrencileri dikkate aldığınızda?

Kayıt döneminde velilerin kayıt takvimini iyi takip etmelerini ve kayıt kılavuzuna hakim olmalarını öneriyorum. Her ön kayıt döneminde tekrar ön kayıt yapılması gerekiyor ve kayıt kılavuzunda belirlenen saatlere riyayet etmek çok önemli. Yedek kayıt zamanlarında belirli bir saatte kapılar kapanıyor (kayıt kılavuzunda detaylı belirtiliyor) ve yedek kayıt listesinde olup belirlenen saatte okulda olanlar bir sıraya konuluyor. Kapılar kapandıktan sonra veli girişleri yapılmıyor. Özellikle serbest kayıt dönemdi kayıtlar çok hızlı ilerliyor yani sabah ön kayıt, öğlen kesin kayıt ve öğleden sonra yedek kayıt şeklinde özellikle o dönemlerde okul çevresinde olmak çok önemli. Velilerimize son dönemlerde sıkıntı çekmemeleri bakımından şimdiden bir okulu helirlemeleri ve hedeflerinin olması çok önemli.

Veli haricinde kayıt yaptırmaya gelen kişinin noterden vekaleti olması gerekiyor. Anne ve baba ayrısysa aynı prosedür uygulanır.

-Puanı eşit öğrencilerin yerleştirmelerinde hangi kriterleri kullanacaksınız? 

Puan eşitliği durumunda öğrencinin doğum tarihine bakılarak küçük olana öncelik verilir, bu kriter de eşitse 8. Sınıftan başlayarak 7 ve 6. Sınıf olacak şekilde Ortalama Başarı Puanına bakılır.

Son yıllarda öğrencilerin yükseköğretim için yurtdışını artan oranda tercih ettiklerini görüyoruz. Mezunlarınızın yüzde kaçı yurtdışındaki üniversitelere gidiyor? Örneğin geçen sene kaç mezun verildi, kaçı yurtdışına gitti? 

Bu seneki mezunlarımız için henüz net bir bilgimiz yok, girecekleri YKS sınavına göre karar verecekler. Ancak, geçen yılki mezunlarımızın oranından bahsedebilirim; 

Mezunlarımızın % 29 TÜRKİYE, %67 İTALYA, ve % 4 diğer ülkeleri (Amerika, İngiltere, Hollanda, İskoçya vs.) i tercih ettiler. Öğrencilerimizin bölüm seçimlerindeki yelpazemiz geniş; özellikle İtalya’da öğrencilerimiz ağırlıklı Tıp, Mimarlık, Mühendislik, Hukuk, Ekonomi gibi bölümler seçiyorlar keza Türkiye’de bu bahsettiğim bölümlerin yanında Uzay Bilimleri, Uluslararası İlişkiler, Kimya, Psikoloji, görsel sanatlar, medya iletişim gibi bölümleri de tercih ediyorlar.

-YKS için özel bir hazırlık kursunuz var mı? 

Okulumuzda YKS için özel bir hazırlık kursu bulunmamaktadır ancak okulumuz lise boyunca Milli Eğitim Bakanlığının tüm müfredatını uygulamaktadır ve 11. sınıftan itibaren belirli derslerde Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) yönelik ek çalışmalar ve deneme sınavları yapılmaktadır. Okulumuzun rehberlik servisi yurt içi üniversite danışmanlığını sürdürmenin yanı sıra 9. Sınıftan itibaren mesleki bilgilendirme ve kariyer planlama konularında da öğrencilerle bireysel ve toplu görüşmeler yapmaktadır. Üniversitelere tanıtım gezileri düzenleyerek öğrencilere farklı pencereler açmaktadır.

-Geçen sene en çok merak edilen okulların depreme dayanıklığı olmuştu.Bu soruyu bu yıl da tekrarlayacağım.

2024 yılında güncel İstanbul Üniversitesi onaylı okulumuzun depreme karşı dayanıklılık teknik raporu alınmış ve Milli Eğitim tarafından onaylanmıştır.

  1. 2020 yılında İstanbul Üniversitesi mühendisleri tarafından yapılan uzun soluklu inceleme ile yetkili firma tarafından okulumuzun depreme karşı dayanıklılık teknik raporu hazırlanmıştır. Tekrar yetkili firma tarafından ek kontroller, analizler yapılmış raporlamalar hazırlanmış İstanbul Üniversitesi onayına gönderilmiştir.
  2. Sivil Savunma Dosyası Eğitim öğretim yılının başında güncellenmiş; yönetici, öğretmen ve personellerin görev dağılımları belirlenmiştir.
  3. İş güvenliği uzmanı ile yapılan çalışmalarda Acil Durum Eylem Planı güncellenmiştir. Acil Durum Eylem Planında görev alan yönetici ve personellerin görev dağılımı belirlenmiştir.
  4. Okulumuzda Güncel İlk Yardım Sertifikasına sahip öğretmen ve personellerimiz bulunmaktadır.
  5. Öğretmenlerimizin ve tüm personelimizin acil bir durumda uygulayacakları yönergeler yapılan uygulamalı eğitim ile öğretmenlerimize ve personelimize gösterilmiştir.
  6. Okulumuz hem Türkiye’de hem de İtalya’da bulunan yetkili kurumlar tarafından denetlenmekte olup, düzenli raporlamalar her iki ülkenin Milli Eğitim Bakanlıklarına sunulmaktadır.
  7. Deprem tahliye tatbikatları ilk dönem yapılmış olup, ikinci dönemde de habersiz ve sık aralıklarla tahliye tatbikatları yapılacaktır.
  8. Okul içinde bulunan tüm tahliye çıkış planları günceldir ve tahliye tatbikatları bu yönergelere göre yapılmaktadır. 
  9. Okulumuzun 2. bahçesinde bulunan deprem deposu su, katı gıda, battaniye, termal battaniyeler ve diğer gerekli tüm malzemelerle doldurulmuş olup acil bir durum için hazır hale getirilmiştir.
  10. Velilerimizin iletişim bilgileri kağıtlara basılıp dosya haline getirildikten sonra deprem deposuna konulmuştur.
  11. Çadırlar ve çadırların içine şişme yataklar alınmıştır.
  12. Deprem anında tüm telefon hatlarının kesileceği göz önünde bulundurularak, okulumuza uydu telefonu alınmış ve aktif hale getirilmiştir. İnternetin sürekliliğini sağlamak için uydu çanağı alınmıştır ve aktif hale getirilmiştir. 
  13. İletişimin devamını sağlamak amacıyla amacı ile telsiz el telefonları alınıp aktif hale getirilmiştir.
  14. Taşınabilir Güç kaynakları (powerbang) alınmıştır. Bunlardan bir tanesi çok büyük kapasiteli olup (50 bin mah) diğerleri normal kapasitedir.
  15. Okulumuzun 2. bahçesinde bulunan jeneratör, bir afet anında tüm okulun elektriğini otomatik olarak kesecek, Jeneratörün dışına konulacak prizleri ve spot ışıklarını aktif hale getirecek bir sistem oluşturulmuştur.
  16. Okulumuz sınıflarında bulunan camlar filtreli özel camlar olup, herhangi bir kırılma riski taşımamaktadır.
  17. Okul içindeki tüm dolaplar duvarlara sabitlenmiştir.
  18. Okulumuzun Mimarı tarafından keşif yapılmış ve okul içinde deprem anında tehlike yaratabilecek tavan malzemeleri çıkartılarak kartonpiyer malzeme ile değiştirilmiştir. Tüm camlı kapılar, dolaplar kırılmaz filtre ile kaplanmıştır.
  19. Okulumuzda bulunan tüm yangın ekipmanları düzenli olarak yetkili firma tarafından denetlenip, gerekli güncellemeler yapılmaktadır.
  20. Su depoları, elektrik tesisatları vs. yetkili firmalar tarafından düzenli denetlenmekte olup raporlamalar yapılmaktadır.
  21. Herhangi bir afet anında tamamen güvenlik sağlanana kadar öğrenciler okul sınırları içerisinde tutulacak olup, güvenli ortam oluştuktan sonra öğrencilerin tahliyesine izin verilecektir. 

YAYINI İZLEMEK İÇİN TIKLAYINIZ

02-07-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş