Arama sonuçları

LİSELERİ TANIYALIM: FMV Işık Okulları

LİSELERİ TANIYALIM: FMV Işık Okulları

FMV Işık FMV Işık Okulları Eğitim Kurumları Direktörü ve Kurucu Temsilcisi Müge Yalım Alpan, pervinkaplancom instagram yayınına konuk oldu ve burslardan öğretim programlarına kadar merak edilenleri anlattı. İşte sorular ve yanıtları: 

LGS puanıyla öğrenci alan okullardan birisiniz. Hangi liselerinize LGS puanıyla öğrenci alacaksınız ve kontenjanları nedir?

FMV Işık Okulları bugün 5 yerleşkede faaliyet gösteriyor. Toplamda 8 lise, 5 Anadolu ve 3 Fen lisemiz var. Tüm yerleşkelerimizde anaokulunda liseye bir yapılanmamız var. Dolayısıyla Nişantaşı, Ayazağa, Erenköy, Ispartakule ve bu yıl birinci yılını tamamlayan Florya olmak üzere 5 yerleşkemizde yer alan tüm Anadolu Liselerimize ve Ayazağa, Erenköy ve Ispartakulede yer alan Fen Liselerimize sadece LGS puanıyla öğrenci alıyoruz. Bunun dışında Ortaokuldaki kendi öğrencilerimizin yönetmeliğimizdeki şartlara göre liselerimize geçiş hakları bulunuyor. Bu durum liselerimizdeki kontenjan durumlarının belirginleşmesinde önemli bir rol oynuyor. Genellikle ortaokullarımızdan gelen öğrencilerimizin liselerimize geçiş oranları %60-70 civarında oluyor. Yıldan yıla değişiklik gösterebiliyor, bu yıl oranın daha yüksek olacağını tahmin ediyoruz. Tabii dışarıdan öğrencileri kalan kontenjanımızda değerlendirebiliyoruz. Her yıl aşağı yukarı %25-30 oranında dışarıdan öğrenci alıyoruz. Bu yıl geçiş oranlarımızın yüksek olacağını ve dışarıdan daha az öğrenci alabileceğimizi düşünüyoruz. Tabii Florya Lisemizi henüz Ortaokulda 8.sınıfımız olmadığı için dışarı tutuyorum, orada tüm hazırlık sınıfı ve kontenjan dahilinde 9.sınıf öğrencileri dışarıdan alınacak. Bu yıl Florya Lisemize 94 öğrenci alacağız. 

PUANLAR NASIL BELİRLENİYOR?

Puanınızı nasıl belirliyorsunuz?

Her yıl LGS merkezi sınavından sonra öğrencilerden gelen kitapçıkları değerlendiriyor, ölçme değerlendirme uzmanlarımız ile bir yordama çalışması yapıyoruz. Yüzdelik dilimlere hangi puanların denk geleceğini, genelde neler olabileceğini tahmin etmeye çalışıyoruz. Bu ön çalışmalar bize bir ışık tutuyor ancak asıl sonuçlar açıklandığında okul yöneticilerimiz, ölçme değerlendirme uzmanlarımız ve Eğitim Kurumları direktörlüğü ekibi bir araya gelip geçmiş yıllardaki performanslarda değerlendirilerek taban puan ve burs puanlarını belirleyip yönetim kurulumuzun onayına sunuyoruz. 

HANGİ YÜZDELİK DİLİMDEN ALIYOR?

-Hangi yüzdelik dilimden öğrenci alıyorsunuz?

Her yıl LGS ile ilgili veriler değişiklik gösteriyor, sınavın sonuçlarına, yüzdelik dilimlerin durumlarına, kontenjanımıza bakarak belirlediğimiz ve ilan ettiğimiz taban puanlarımız Anadolu liselerinde son 3 yılda ortalama %10-11 ve Fen Liselerimizde %3,5 lük dilime denk gelmiştir.  Tabi bunun bir de kayıtlardan sonra gerçekleşen taban puan ve yüzdelik dilimine bakıyoruz. Kayıtlarımızı taban puanın üstünden veya altında kapatabiliyoruz. Anadolu liselerimizde yine geçen yıla bakarsak %9-14 diliminden ve Fen Liselerimizde %4-6 dilimden en son öğrencileri almışız. Bunlar burssuz dilimler tabii. Burs verdiğimiz dilimler ise örneğin geçen sene için Anadolu Liselerimizde  ilk %2’lik dilimden başlayarak kademeli olarak oranlanmıştı. Yaklaşık %6’lık dilimi oransal olarak kapsadığını söyleyebilirim.  Başarı burslarımızn LGS puanına göre ve okudukları süre boyunca geçerli olduklarını belirtmek isterim. 

-Sınıflarınız kaç kişilik oluyor?

Sınıflarımız MEB yönetmelikleri doğrultusunda planlanıyor, genel olarak 24 kişilik sınıflarımız var. Bu sayı 10. sınıftan sonra alan seçimi ile değişiklik gösterebiliyor, bir de IB sınıflarımızda öğrenci sayısı daha az olur. 

YABANCI DİL EĞİTİMİ

-Hangi dilde eğitim veriyorsunuz ve ikinci yabancı diller nedir?

Yabancı dilde eğitimimiz İngilizce.  Anadolu Liselerimizde matematik ve fen dersleri de İngilizce yapılıyor. İkinci yabancı dil olarak, Almanca, Fransızca ve İspanyolca eğitimleri veriyoruz. Seçmeli olarak birini alabiliyorlar, liseyi bitirene kadar bu dilde yetkinliklerini artırıyorlar. FIT, DELE gibi sınavlarda yetkinliklerini ölçebiliyorlar. Bu sınavlara hazırlanan öğrencilerimize de akademik olarak destek veriyoruz. Her öğrencinin farklı bir hedefi var buna göre yapılanmak gerekiyor. Liseler artık bu değişim ve bireysel öğretime çok önem vermeliler. 

-Hazırlık sınıfını atlamak mümkün mü?

Hazırlık sınıfına kayıt olan öğrencilerimizin velileri çocuklarının hazırlık sınıfı okumadan 9.sınıfa başlamalarını istiyorlarsa, Hazırlık Yeterlilik sınavına başvurarak çocuklarının sınava girmesini sağlayabilirler. Hazırlık Yeterlilik sınavı, Birinci yabancı dil olan ingilizce ve Hazırlık sınıfı Türk Dili Edebiyatı derslerinin sınavlarından oluşuyor. Öğrenciler yazılı ve uygulamalı sınavlara girerler. Her iki dersten de Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinin belirlenmiş baraj puanını geçen öğrenciler 9.sınıfa devam edebiliyorlar.  

FEN LİSELERİNDE DİL EĞİTİMİ 

-Fen liselerinde öğrenciler yabancı dil eğitimi açısından nasıl destekleniyor?

Fen Liselerinde yönetmelik gereği matematik ve fen dersleri Türkçe yapılmaktadır. Ancak öğrencilerimizin dil becerilerinin gelişimini çok önemsiyoruz. Ders saatini 9.sınıfta yüksek vermeye çalışıyoruz. Dil sadece derslerde öğrenilebilen bir beceri değil buradan yola çıkarak, ingilizce kulüp çalışmaları, uluslararası yarışmalar, projeler, geziler, MUN ve Debate Kulüpleri gibi uluslararası faaliyetlerine ağırlık veriyoruz. TOEFL ve IELTS sınavlarına hazırlanan öğrencilerimizi de akademik olarak destekliyoruz. Ayrıca Fen Lisesi 9.sınıftaki öğrencilerimizin İngilizce düzeylerindeki dil seviyesi arasındaki farkları kapatmak amacıyla hafta sonu akademik destek programları uyguluyoruz. İkinci yabancı dil de seçiyorlar. 

-Anadolu ve fen liselerinde kaç saat yabancı dil eğitimi var?

Birinci yabancı dilimiz İngilizce, MEB’in belirlediği ders saatlerinin yanı sıra seçmeli derslerle yabancı dil derslerimizin sayısını arttırıyoruz.

Hazırlık sınıflarında haftada  20 ders saati İngilizce (bu ders saati haftalık ders 40(23) saatten fazla olan liselerimizde daha fazladır.) 9. sınıflarda haftada 6-7 ders saati İngilizce dersi verilmektedir. Yabancı dil dersi eğitimi farklılaştırılmış eğitim uygulamaları ve ders dışı faaliyetlerle zenginleştirilmesi oldukça önem veriyoruz. Ayrıca anadolu liselerimizde (12. sınıflar hariç) matematik, fizik, kimya ve biyoloji derslerinin İngilizce veriliyor olması akademik İngilizceyi geliştirmek anlamında çok kıymetlidir.

Fen liselerimiz 9. sınıflarda ise haftalık 5-7 ders saati arasında İngilizce dersi verilmektedir. 

-Okullarınızda LGS sonuçlarına göre seviye sınıflarınız var mı?

LGS sonuçlarını esas alarak oluşturulmuş seviye sınıfları yapmıyoruz. Ancak 9.sınıftan sonra 10.sınıfta hem alan seçimi hemde akademik başarılarına göre bazı planlamalar yapıyoruz.  

HANGİ ULUSLARARASI PROGRAMLAR VAR?

-IB ve AP olmak üzere uluslararası programlar uyguluyorsunuz. Hangi lisede hangi program söz konusu?

IB Diploma Programı yeni açılan Florya Işık Lisesi dışında tüm Anadolu Liselerimizde var.  Florya Lisemiz de bu yıl başvurularını tamamladı ve önümüzdeki yıl akredite olacaklar. AP hem Anadolu Liselerimizde hem de Fen Liselerimizde var. Öğrencilerin farklı alternatiflere ulaşmalarını sağlamaya çalışıyoruz. Farklı bakış açıları kazanmalarını hedefliyoruz. Aynı zamanda AP sınav merkezi olarak ta çalışıyoruz. Farklı eğitim programlarına ulaşılabilirliği önemli buluyoruz. 

-Fen Liselerinde IB uygulanıyor mu?

Fen Liselerimizde IB programı yok, müfredatın ana dil türkçe, IB ise program gereği bazı derslerin İngilizce yapılması gerekiyor. Anadolu Liselerimizde uygulanıyor. Ancak AP dersleri alabiliyorlar ve sınavlarına hazırlanıyorlar. 

-IB ve AP’nin yurtdışı kabullerde nasıl bir etkisi var? Aileler genelde merak ediyor, IB mi yoksa AP dersleri alalım diye. Kim nasıl davranmalı?

İki program birbirinden çok farklı. IB bir diploma programı öğrenciler iki yıl boyunca IB’nin müfredatını okuyup diploma almaya hak kazanıyorlar. Yani normal eğitimleri devam ederken bu programın müfredatını ek olarak alıyorlar. IB öğrencileri 12. sınıfta mayıs ayında sınava giriyor ve diploma hakkı almaya çalışıyorlar. AP (Advanced Placement) sınavı, Amerika Birleşik Devletleri'nde ve birçok diğer ülkede lise düzeyinde öğrencilere verilen ileri düzeyde bir öğrenim programını ifade eden sınava denir. AP programı, öğrencilere üniversite düzeyinde dersler alma ve bu dersleri başarıyla tamamlama imkanı sağlar. Her ikisi de üniversitelere kabul ve giriş konusunda öğrencilere avantaj sağlayan sistemlerdir. IB öğrencisi olabilmenin uluslararası kriterleri var, AP bu konuda daha esnek. Öğrencilerimizi akademik beklentileri ve potansiyelleri açısında IB koordinatörlerimiz ve AP koordinatörlerimizi yönlendiriyorlar. Ayrıca Yurtdışı eğitim danışmanlık hizmeti sağlıyoruz öğrencilerimiz için. IB üniversitede ihtiyaç duyacağı donanımı veriyor. Okulunuzda bir yurt dışı danışmanlık servisi olursa 10.sınıftan itibaren iletişime geçip hangi üniversitenin ne beklediğine (üniversitelerin talepleri farklı olabiliyor, kendi sınavlarını yapabiliyorlar) bakmalılar. Hangi programın daha iyi olacağına karar verme konusunda netleşmelerine yardımcı olacaktır. 

AP programında kaç ders var?

AP’de çok sayıda ders var ancak biz Ulusal müfredatımız ile ilişkili, öğrencilerin talepleri ve bizim imkanlarımız dahilinde dersleri açıyoruz. 

-Başka bir okuldan öğrenci IB ve AP için gelebilir mi?

Bu iki sistem de kendi kayıtlı öğrencilerimiz için uygulanıyor. Nakil yoluyla liselerimize kayıt olan ara sınıf öğrencileri tabii ki faydalanabiliyorlar. 

YURTDIŞINA GİDENLER

-Son yıllarda gençler tercihlerini yurtdışı üniversitelerden yana kullanıyor. Sizde durum nedir? Yurtdışına giden sayısı, oranlar nasıl artıyor? Hangi ülkeler ve hangi bölümler tercih ediliyor?

Evet bizim öğrencilerimizde yurt dışı üniversitelere başvuruyor ve çok iyi üniversitelerden kabul alıyorlar. Son 4 yıldır grafik hep yukarıya doğru hareket ediyor. Bu yıl 172 öğrencimize yurt dışı üniversitelerden kabul geldi, mevcutla oranladığmızda öğrencilerimizin %34’üne denk geliyor. Oldukça yüksek bir orn. Artış hızı etkileyici. Geçen yıl bu oran %28’di. Bu kabul alan öğrencilerimizin %20 si değişik oranlarda burslar da alıyorlar. Öğrencilerimiz ağırlıklı olarak, İngiltere, Amerika, Hollanda, İtalya gibi ülkeleri tercih ediyorlar. Ama burada da yelpaze genişledi. Mesela Singapur bana ilginç gelmişti. Dünya sıralamasında ilk yüzde yer 26 üniversiteden, toplamda 172 farklı üniversiteden kabul aldılar. Önümüzdeki aylarda kayıtları ile ilgili süreçleri tamamlayacaklar. Bu çocuklar esnek olacaklar, hem yurt dışında hem Türkiye’de çalışacaklar. 

TÜRK ÜNİVERSİTELERİ

-Türkiye’de hangi bölümlere yerleşiyorlar?

Öğrencilerimizin büyük bir bölümü mühendisliklere yerleşiyor. Ama hukuk, tıp ve artan bir tercih psikoloji de sayısal olarak yüksek. Yönetim bilişim sistemleri son yıllarda ön plana çıkmaya başladı. Fakat eski yıllara göre öğrencilerin bölüm seçimlerinde çeşitliliğin arttığını söyleyebiliriz. İlginç olan yurt dışında da benzer bölümlere gidiyorlar. 

-YKS için kurs var mı?

YKS hazırlığı bir yıl ile sınırlandırılmıyor. LGS’de iyi bir hazırlık yapmış olan öğrenciler aslında lise öğrenimleri için kendilerine kolaylık sağlıyorlar. 9.sınıfta özellikle iyi hazırlık yapan çocukların daha başarılı olduğunu görüyoruz. Merkezi sınavlara hazırlık süreci aslında 4 yıllık bir süreç. Ama tabii 11.sınıfın ikinci yarısı itibariyle öğrenciler daha sistemli bir hazırlık programına ihtiyaç duyuyorlar. Özellikle Rehber öğretmenlerimiz, öğrenci koçlarımız çocukların akademik başarılarını engelleyen faktörlerle ilgilenirken, öğretmenlerimiz ve danışmanları akademik çalışmalarını yakından takip ediyorlar. Gerekli yönlendirmeleri yapıyorlar. Bunların yanında akademik destek programları, etütler, denemeler ile öğrencilerimizi destekliyoruz. 

NASIL BURS VERİYOR?

-Yine merak edilen konulardan birisi de burslar oluyor. Burs verilecek öğrenciyi nasıl seçiyorsunuz? Hangi kriterler aranıyor?

LGS puanına bağlı olarak öğrencilerimize akademik başarı bursu veriyoruz. Liselerimize kayıt için gerekli taban puanlarla birlikte burs taban puanları da yarın belli olacak. Bu başarı bursları öğrencinin belli bir ortalamanın altına düşmediği sürece lise hayatı boyunca geçerli oluyor. Başarı bursunu Anadolu liselerimizde %20 oranında kullanıyoruz. Geçen yıl Anadolu liselerimizde %2 lik dilimden başladık, Fen liselerimizde geçen yıl 0.70 ile başlayıp %4 e kadar gittik. Parçalı burslar da veriyoruz. Bu yolla daha çok sayıda öğrenciyi burstan faydalandırıyoruz. Burada en önemli konu ise kontenjan konusu bunun altını hep çiziyoruz. Kontenjan dahilinde şartları uygun olan öğrenciler burs imkanlarından yararlanabiliyorlar. 

Bunun dışında MEB bursu var. Bu yıl yönetmeliğe göre %2 sini valilik ve %1 lik oranı okullar verecek. Bunun dışında sporcu öğrencilerin belli kriterlerde faydalandıkları bursları oluyor. Burslarla ilgili olarak velinin başvurusu ve belgeleri esas alınıyor. MEB ve Kurum yönetmeliklerine uygun bir şekilde faylandırıyoruz.

-Kayıt döneminiz nasıl olacak? Bu süreç ile ilgili ve burs almayı düşünen veliler için önerileriniz nelerdir?

28 Haziranda LGS sonuçları açıklanır açıklanmaz çalışmalara başlayacağız. Öncelikle taban puanlarımızı ilan edeceğiz. Liselerimizin taban puanını resmi internet sitemizde yayınlayacağız, ayrıca sosyal medyadan da duyuracağız. Öğrencilerin hedefleri doğrultusunda veliler okulların taban puanlarını hangi dilimden öğrenci alacaklarını inceleyecekler. Ancak liselerin kayıt süreçleri bildiğiniz gibi çok hızlı ilerler. Okullarımızı hafta sonu açık tutacağız, bilgi almak, danışmak isteyen veliler için okullarımızda olacağız. Biz de ön kayıt yok, kesin kayıt yapıyoruz. Asil liste, yedek listelerimiz yok. Bu yüzden planlı ve hızlı hareket etmelerini öneriyorum. Okulların kontenjanlarını da takip etmeliler. Bizim liselerimiz için resmi internet sitemizdeki “aday kayıt başvuru formunu” hemen doldurmalarını ve okulla iletişime geçmelerini tavsiye ediyorum. Bu yıl kontenjanlarımız iç geçişlerimiz dolayısıyla oldukça sınırlı görünüyor. 

Servis imaklarınız nasıl?

Okullarımız İstanbul’un farklı bölgelerinde, Anadolu yakasında bir Avrupa yakasında 4 yerleşkemiz var. Gelecek taleplere göre servis hizmeti sağlamaya çalışıyoruz.  Son olarak teknik alım şartları, LGS ve taban puan konularına ek olarak FMV Işık Okullarının 138 yıllık köklü bir geçmişle Türk Milli Eğitimine hizmet eden bir Türk Okulu olduğunu, aynı zamanda değişen şartlara uygun olarak öğrencilerine çağdaş alternatifler sunmayı ve yolla dünyayı daha iyi yaşanılabilir bir yer haline getirmeyi hedeflediğimizi söylemek isterim. 

01-07-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş