Arama sonuçları

LGS ve hesaplanan yeni puanlar: Yabancı ve Türk özel okullarda ne olacak?

LGS ve hesaplanan yeni puanlar: Yabancı ve Türk özel okullarda ne olacak?

2  Haziran’da yapılan ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı  Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) fen bilimleri testindeki sorunun idare mahkemesince iptal edilmesinin ardından Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) öğrencilerin puanlarını tekrar hesapladı. Bu hesaplamayla birlikte sayıları açıklanmayan bazı öğrenciler, devlet liselerinde bir üst tercihlerine yerleşme hakkı kazandı. Bu öğrencilere yeni kayıt hakkı tanındı. Ancak bu öğrencilerden kayıt hakkını kullanmak istemeyenler mevcut okullarında kalma hakkına da sahipler.

Yeniden hesaplanan puanlar sonucunda yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerin bu haklarını kullanmak istemeleri durumunda başvuruları, 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında e-Okul üzerinden alınacak ve 21 Eylül 2024 tarihi itibarıyla kayıtları otomatik olarak yapılacak.

Yeniden puan hesaplama ve gerekirse de kontenjanları dolsa da bazı okullarda ek kontenjan açılarak, devlet liseleri için sorun çözülmüş oldu. Ancak aralarında Amerikan, İtalyan, Avusturya, Fransız, Alman gibi yabancı ve Türk özel liselerde ne olacak?

ÖZEL OKULLARA ÖZEL KONTENJAN OLACAK MI?

Bu okullar LGS puanları açıklandıktan sonra taban puanlarını duyurarak, öğrencileri kaydetti ve sonuçta bu okullarda kontenjan doldu. Ancak yeni puan hesaplamasıyla birlikte bazı öğrenciler bu okullar için kayıt hakkı da kazanmış oluyor. Bu durumdaki öğrenciler ne olacak? Örneğin 1 ya da yarım puanla Amerikan Robert ya da Alman gibi liselere kayıt hakkını kaçıran öğrenciler için nasıl bir çözüm olacak? Devlet okulları kontenjanlarını artırabilir ancak özel okullarda böyle bir hakları bulunmuyor. MEB, bu okullara kayıt hakkı kazanan öğrenciler için kontenjan artışı onayı verecek mi?

İşte velilerin aklındaki sorular bunlar: Biz de bu soruları Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan ile konuştuk. İşte Gülan’ın anlattıkları:

HEM HUKUKİ HEM VİCDANİ OLARAK UYGULANMALI

“Ortada bir yargı kararı var ve bunun uygulanması hem vicdani hem de hukuki açıdan gerekli. Ancak bu yeni bir gelişme ve okullar da bununla ilgili çalışma yapacaklar. Şunu da hatırlatmak gerekiyor. Okulların kontenjanları da dolmuş durumda. Bu öğrenciler arasından devlete geçenler olursa boş kontenjan olur ama geçmeyen olursa? Aralarında yabancı özel liselerin de olduğu okullar bakanlık izni olmadan kontenjanlarını artıramaz. Bu nedenle Milli Eğitim Bakanlığı’nın var olan kontenjan yetersiz olacaksa ek kontenjan tanıması gerekiyor. Çünkü bu özel bir durum. Devlet okulları için ek kontenjan açılması sorun değil ama özel okullar, ancak özel izinle bunu yapabilirler.

Aslında okullarda nasıl bir tablo oluşacağı da 21 Eylül’den sonra belli olacak. Çünkü yeniden hesaplanan puanlar sonucunda yeni bir okula kayıt hakkı kazanan öğrencilerden bu haklarını kullanmak istemeleri durumunda başvuruları, 14-20 Eylül 2024 tarihleri arasında alınacak ve 21 Eylül 2024 tarihi itibarıyla kayıtları yapılacak. Bu işlem tamamlanmadan özel okullarda bir kayıt süreci olacağını düşünmüyorum.

YENİ PUAN NASIL AÇIKLANIR?

İki yol var ya okullar en düşük puanla giren öğrencilerini duyuracak ve bu puanın üzerindeki öğrencileri alacak ya da en son açıkladığı taban puanı bu yeni durum için kullanacak. Henüz yeni bir gelişme olduğu için önümüzdeki günlerde konuyla ilgili açıklama yapılacak.

ÖDENEN ÜCRET NE OLUR?

Peki bir özel okuldan yeniden hesaplanan puan sonucu bir başka okula geçen öğrencinin ödediği öğrenim ücreti ne olur. Bana göre okullar bu konuda gereken duyarlılığı gösterecektir."

 

13-09-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş