Arama sonuçları

500 tam puan alıp istediğin okula girememek

500 tam puan alıp istediğin okula girememek

2 Haziran’da yapılan 2024 Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) 992 bin 906 öğrenci girdi. Bu öğrencilerden 352’si tüm soruları doğru yanıtlayarak, 500 tam puan aldı. Peki bu öğrenciler istedikleri okullara girebileek mi?

Neden bu soruyu soruyorum. Çünkü 562 birincinin çıktığı geçen sene de benzer bir tablo yaşandı da ondan. 500 tam puan almalarına rağmen bu çocuklar istedikleri okullara giremedi. Sınavın en yüksek puanını aldılar ama yerleştirmelerde başka kriterlere göre elendiler.

İKİ OKULUN KONTENJANI 250

Örnek üzerinden gidelim. Bu 352 öğrencinin tümünün Galatasaray ve İstanbul Erkek liselerini tercih ettiğini düşünelim ki; geçen sene de aynı oldu ve iki okul da 500 puandan kontenjanlarını kapattı. Bu iki okulun toplam kontenjanı 100 Galatasaray, 150 İstanbul Erkek Lisesi olmak üzere 250. Bu iki lisenin kontenjanı 500 tam puanlılarla dolunca 63 tam puanlı öğrenci Kabataş Erkek Lisesi’ne yerleşti. Yabancı özel liseler arasında da Amerikan Robert Lisesi’ne 46 tam puanlı öğrenci girdi.

HAYALLERİNDEKİ OKULLARA GİREMEDİLER

Hayali Galatasaray ya da İstanbul Erkek lisesi olan öğrenciler bu okullara giremedi. Çünkü sıralama sınavının mantığına uygun olmayan bir sınav olunca öğrenciler tercih ettikleri okullara başka kriterlere göre sıralanarak yerleşebildi.

Peki bu yıl da 352 öğrencinin tümünün bu iki liseyi tercih ettiğini düşünün. Nasıl yerleştirilecekler? 500 tam puan alan öğrenci zaten sınavda alınabilecek en yüksek notu almış durumda. Daha ne yapabilir bu çocuk?

İşte burada 7 kriter devreye girecek. Puanı eşit öğrenciler aynı okulu tercih ettiklerinde bakın hangi kriterler kullanılacak.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde puan eşitliğinde 7 kriter kullanılarak, yerleştirme işlemi yapılacak. İşte bu kriterler:

-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü

-8’inci sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-7’nci sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı

-Tercih önceliği

-Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olan yerleştirmede öncelikli olacak.

Üstelik bu kriterlerden 4 tanesi okul notlarından oluşuyor. Bir sıralama sınavının bu kriterlere gerek duyulmadan yerleştirme yapması gerekmez mi?

28-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş