Arama sonuçları

2024 LGS: Yeni hesaplamadan sonra cevap bekleyen sorular

 2024 LGS: Yeni hesaplamadan sonra cevap bekleyen sorular

2 Haziran’da yapılan ve yaklaşık 1 milyon öğrencinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) fen bilimleri testinde A kitapçığında 13 soru olarak bilinen sorunun yargı tarafından iptal edilmesi ve yeniden hesaplanan puanlarla birlikte ortaya çıkan tablo tartışılmaya devam ediyor. Aynı zamanda da hem velilerin hem de eğitimcilerin cevabını beklediği sorular da oluşmuş durumda.

MEB, yargı kararının ardından öğrencilerin puanlarını tekrar hesapladı. Devlet tercihi yapan öğrencilerle ilgili düzenleme yaparak, yeni puanlarıyla bir üst tercihine yerleşenleri duyurdu. Bu düzenlemeyi de sadece devlet liseleri için tercih yapanları dikkate alarak yaptı ve öğrencilerin ilk merkezi yerleştirme için yaptıkları tercih listelerini kullandı. Bir üst tercihine yerleşenlerden haklarını kullanmak isteyenlere 14-20 Eylül tarihleri arasında başvurularını  e-okuldan yapmaları gerektiğini duyurdu. 21 Eylül’de de bu başvuruların kayıtları açıklanacak. Ama bir üst tercihe yerleşmesine rağmen kayıt hakkı kullanmak istemeyenler mevcut okullarında kalma hakkına da sahipler.

5 PUANLIK BİR YÜKSELME

Puanların tekrar hesaplanmasının ardından iptal edilen soruyu boş bırakan ve “yanlış” işaretledi diyerek puanı hesaplanan öğrencilerde ortalama 5 puanlık bir yükselme olduğu görülüyor. Buna karşın iptal edilmeden önce yapılan hesaplamada bu soruyu “doğru” yapan öğrencilerde de hem puan hem de yüzdelik dilimler düştü. Her iki durumdan da etkilenen öğrenci sayısı ne oldu? Bu sorunun yanıtı bilinmiyor, MEB de açıklamıyor.

500 TAM PUAN ALANLARIN SAYISI

Peki tam puan alan öğrenci sayısı nasıl değişti?  500 tam puan alan öğrenci sayısı 352 olarak açıklanmıştı. Yeniden puan hesaplamasının ardından su sayı acaba 500’lere ulaştı mı? Fen sorusunu "doğru" yaptığı kabul edilerek ilk hesaplamada 500 tam puan alan öğrencilerden kaçının puanı 500'ün altına düştü? Bu soruların yanıtı da yok.

Liselerde nakil uygulamasında yer alan puanlar hesaplamadan önceki puanlar ve nakil uygulaması da bu hafta için durduruldu. Peki bu puanlar ne zaman düzelecek ve nakiller tekrar ne zaman başlayacak?

Yabancı özel liseler için kontenjan MEB tarafından belirleniyor ve bu okulların kontenjan artırma hakları yok. Bazı öğrenciler yeni hesaplamadan sonra daha önce puanları tutmadığı için ön kayıt bile yaptıramadıkları okullara şu anda girme hakkına sahipler. Bu öğrencilerin mağduriyeti ne olacak? Bakanlık bu okullara puanları tutanları almalarını söylese bile bazı okullarda “çatı kontenjan” olarak tanımlanan yani bir okulun en fazla alabileceği toplam öğrenciyi ifade eden kontenjan dolu durumda. Bu okullar nasıl öğrenci kayıt edebilecek? Açık kontenjanı olan bazı Fransız liseleri ön kayıt ile öğrenci almaya başladı ama diğer liselerde boş kontenjan yok.

Devlet liselerinde de bir başka sorun öğrencileri de eğitimcileri de bekliyor. Şöyle ki, okullarda şu anda kaç öğrencinin kendilerine geleceğini bilmiyor. Üst tercihine gidecek öğrencilerle birlikte sınıf mevcutları ne olacak? Artan öğrenci sayısı eğitimin kalitesini nasıl etkileyecek? Yeni bir şube açılması durumunda ise öğretmen açığı nasıl sağlanacak? Bu soruların yanıtları henüz ortada yok.

Puanları yetersiz olduğu için tercih yapmaktan kaçınan ve istedikleri okullara giremeyen velilerden yargıya gitmeyi düşünenler var. Bu durumda nasıl bir tablo ortaya çıkacak?

VELİLER NE DİYOR?

Şimdi gelelim bu hesaplamanın ardından başlayan tartışmalara ve velilerin dile getirdikleri sorunlara:

-İlk hesaplamaya göre yüzdelik dilim ve puanlarını dikkate aldıklarında istedikleri okula yerleşemeyeceğini düşünüp tercih yapmayan ama yeni hesaplamayla yüzdelik dilim ve puanınları bu okullara girmeye yetenlerin mağduriyeti nasıl giderilecek?

-Yeni yerleştirmeyle yatılı okul kazanan şehir dışında gelecek öğrenciler için pansiyonlar dolmuş durumda ve yer yok deniliyor. Kazandığı halde bu okullara gidemiyorlar. Bu çocukların mağduriyeti ne olacak?

-Veliler bir üst okula geçiş hakkına sahip olsalar da bu kez okul kıyafetlerini, servis ücretlerini ödemiş durumdalar. Bu nasıl giderilecek?

Peki özel okuldakiler? Puanı yetmediği için daha düşük puanlı okula gidenler, ön kayıt bile yaptırma hakkı olmayanlar ne olacak?

-Okullarda özellikle yabancı özel liselerde dil öğretimi başlamış durumda, yaklaşık 3 hafta sonra bu okullar öğrenci aldıklarında eksiklikleri nasıl giderilecek?

Tüm bu gerekçelerle yargıya başvurmayı düşünen çok sayıda veli olduğunu gelen mesajlardan anlıyoruz. Eğer ilk hesaplamada eleştirileri dikkate alarak, MEB bu soruyu iptal ederek, buna göre hesaplama yapsaydı, ortada bambaşka bir tablo olacaktı. Peki velilerin bu eleştirisi dikkate alınarak, bir başka yargı kararı çıkarsa ne olacak?

Gördüğünüz gibi bitmeyen sorular ve mağduriyetler söz konusu.

17-09-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş