Arama sonuçları

2024 LGS: Yabancı özel liseler için tercih nasıl yapılır?

2024 LGS: Yabancı özel liseler için tercih nasıl yapılır?

Yabancı özel liseler1. önkayıt-kesin kayıt dönemi puanlarını ve kontenjanlarını açıkladı ve ilk ön kayıt dönemine başladı. Bu liselerin toplam 1958 kontenjanı var. Bazı liselerde kontenjanın artığını, bazılarında azaldığını görüyoruz. Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) çatısı altında yer alan Türk ve yabancı özel liselerde iki kez ön kayıt kesin kayıt dönemi olacak. Boş kontenjan kalması durumunda da 4 kez serbest kayıt yapacaklar. İlk ön kayıtyarı 2 Temmuz akşamına kadar yapılacak, asil ve yedek listeler açıklanacak ve 3 Temmuz’da kesin kayıtlar yapılacak.

Yabancı özel liseler için dikkate almanız gereken başarı sıranız ve okulların kontenjanları.  Başarı sıranızı nasıl hesaplayacak ve nasıl yorum yapacaksınız? İşte tüm bunları pervinkaplancom instagram yayınına konuk olan TÖZOK Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan anlattı. İşte Gülan’ın açıklamasından notlar:

YAYINI İZLEMEK İÇİN

BİRDEN FAZLA OKULUN LİSTESİNDE

Birinci ön kayıt dönemi 2 Temmuz’da bitecek ve aynı akşam okullar asil ve yedek listelerini açıklayacak. Burada veliler panik yapmasın, çocuğunuzu yedek listenin 900’ncü sırasında da görebilirsiniz. Çünkü her veli garanti olması için puanı yettiği kadar okula ön kayıt kayıt yapıyor. Bunlar arasında burs beklentisi olanlar da olacak. Daha sonra burs alamayan ya da istediği okula kesin kayıt hakkı olan çocuklar başka okulların listesinden çıkacak ve yedeklerle kayıtlar sürecek.

Diyelim mi okul 200 kişi alacak. 2 Temmuz akşamı da 1500 kişilik başvuru oldu. Okul, bunun ilk 200 kişisinden sonrasına çizgi çekecek ve ‘asil listem’ diyecek. Kız-erkek ayrı kayıt yapan okullar bu kontenjanlarına göre çizgilerini çekecek. Örneğin Robert, bu çizgiyi erkekte 110’da, kızda 109’da çekecek ve bundan sonraki başvurular yedek listede görünecek. Buradaki sıralama puan üstünlüğüne göre olacak ama eşit puanlarda da okullar kendi kurallarına göre genelde not ve yaşa göre eşit puanlıları sıralayacak.

YEDEK LİSTE BEKLEYECEK

3 Temmuz akşama kadar asil liste kayıtları yapılacak. 201’nci yani yedek listede ilk sırada  olsanız da bekleyeceksiniz.  Diyelim 200’den 100 kişi kayıt yaptı, kalan 100 kontenjan için yedek kayıtlara geçilecek. Burada kurallara dikkat edin okulun kapısında ya da bahçesinde olmanız gerekiyor. Sırayla isimler okunacak ve isminiz okunduğu an orada olmalısınız, yoksanız hakkınızı kaybedersiniz, ikinci ön kayıt için tekrar başvuru yaparsınız. Ya siz, ya eşiniz, ya da resmi vekiliniz orada olmalı. Ayrı değilseniz eşler iki ayrı okulda olabilir, ayrıysanız ve ortak velayet yoksa, diğerine kayıt yapma, çekme, ücret ödeme için vekalet vermelisiniz. Aynı vekaleti bir başkasına da verebilir ve başka okula yollayabilirsiniz.

NASIL ANLARSINIZ?

Bu sene Robert 484, Alman ve Üsküdar 480, St. Joseph 470 açıklamış. Siz 481 puanda iseniz  birçok okulu takip etmeniz gerekiyor. Size St. Joseph’ten asil kayıt hakkı gelecektir ya da yedeğe kalacaksınız. Yedeğe kalırsanız ikinci gün hem hem Alman, hem Üsküdar hem St. Joseph’te yedeğe kalacaksınız, kritik puanlardan birisi.

Yüzdelik dilimlerinize göre çocuğunuzun hangi sırada olduğunu bileceksiniz. Bunun için devlet liselerinde açıkladığımız gibi yüzdelik diliminizle sınava giren öğrenci sayısını kısaltıp 9929 ile çarparsınız, sıranızı bulursunuz. Puanınızın yettiği kadar okula ön kayıt yaptırabilirsiniz ve başarı sıranızı da bilmelisiniz.

HANGİ SIRADAN ALDILAR?

Robert, geçen sene erkekte son 3000, kızda 3500’de doldurmuş. 484 puan da tahminen 4500 sıradadır. Benim çocuğum kızsa ilk 3500, erkekse ilk 3000 ise Robert’e girme şansı yüksek. Burada yedekte kalsam da gireceğim demektir.

Çocuğunuz 0.4’lük dilimdeyse bu 3971’nci demek; burada dikkat. Ama Robert kontenjanını artırdı geçen sene 102 kız, 101 erkek almış ama bu sene 110 erkek, 109 kız alacak. Aşağıya inebilir, ücret de vazgeçilmesinde etkili olabilir ama hızla da okulların dolduğunu unutmayın ve riske girmeyin derim.

Alman: 3700’ler civarında doldurmuş, ama 20 öğrenci fazla alacak.

Üsküdar Amerikan: 11.600’lerde doldurmuş kontenjanı aynı kaldı.

St Joseph: 17.600’lerde doldurdu. Kontenjanı değişmedi.
Dame de Sion: 30.280’lerde doldurdu. Bu sene 18 öğrenci arttı.

St. Benoit: 37 bin 306’larda doldurdu. Ama kontenjanı  24 öğrenci azaldı.

Ste. Pulcherie: 51 binlerde doldurdu bu yıl 15 öğrenci daha fazla alacak

St. Michel: 63 bin 150’lerde doldurdu, kontenjanı 12 azaldı

İtalyan: 19 bin 880’lerde doldurdu, kontenjanı 4 kişi arttı

GG İtalyan: 57.896’da doldurdu, kontenjanı 9 arttı

İzmir Amerikan: 43 bin 680’lerde, kontenjan aynı.

Tarsus Amerikan: 115 binlerde doldurdu kontenjanı aynı.

İzmir Saint Joseph: 116 binlerde doldurdu, kontenjanı aynı.

Avusturya: Lise, 6.696’larda,  ticaret ticaret 9.992’lerde doldurdu. Kontenjanları aynı.

KAYIT TAKVİMİ ŞÖYLE İŞLEYECEK

TABAN PUAN İLANI: 28-29 Haziran

1.ÖN KAYIT DÖNEMİ: 29-30 HAZİRAN-01-02 TEMMUZ

1. KESİN KAYIT DÖNEMİ (Asil liste): 3 TEMMUZ

1. YEDEK LİSTE KESİN KAYIT DÖNEMİ: 4 TEMMUZ

2. ÖN KAYIT DÖNEMİ: 5-7 TEMMUZ

2.KESİN /ASİL- YEDEK LİSTE KAYIT DÖNEMİ: 8 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 9 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 10 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 11 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 12 TEMMUZ

YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL DÖNEMİ: Bu tarih Milli Eğitim Bakanlığı’nın yerleştirme kılavuzunda açıkladığı tarihe göre olacak.

30-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş