Arama sonuçları

2024 LGS: Veliler ’13. soru’ için yargıda

2024 LGS: Veliler ’13. soru’ için yargıda

2 Haziran’da yapılan ve 1 milyonun üzerinde 8’nci sınıf öğrencisinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) sayısal oturumda yer alan Fen Bilimleri Testi’ndeki soruyla ilgili tartışmalar bitmiyor. Bu kez soru yargıya taşındı. 

Sınavın ardından sınavın sayısal oturumunda yer alan fen bilimleri testinde A kitapçığında 13’ncü soru olarak yer alan soruyla ilgili iki farklı görüş ortaya çıkmıştı. Bazıları sorunun hatalı bazıları ise doğru olduğunu dile getirmişti.

LGS'deki Fen bilimleri testinin 13. sorusu olan "makara sistemi" sorusunda, A ve C şıklarının  doğru cevap olduğunu söyleyen eğitimciler bu nedenle sorunun iptal edilmesi gerektiğini açıklamıştı. MEB tarafından yayınlanan cevap anahtarında “makara sistemi” sorusunun doğru cevabı, C şıkkında yer alan ‘iki ve üç’ seçeneği olarak verildi.

BAKANLIK ‘DOĞRU’ DEDİ

Veliler ise itirazlarını sınavdan sonra  Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) yapmış ancak bakanlıktan velilere gönderilen yanıtta sorunun cevabının doğru olduğu ifade edilmişti. 

İşte bu cevap üzerine veliler yargıya başvurdu. Ankara 5’nci idare mahkemesine yürütmeyi durdurma istemiyle çocukları adına dava açan veliler tek bir soruyla bile öğrencilerin yerleşecekleri okulların değiştiğine dikkat çekti. Söz konusu sorunun karmaşık, hatalı açıklanan cevap anahtarının da doğru olmadığını belirtti. 

TELAFİSİ GÜÇ ZARARLAR

Dava dilekçelerinde şu ifadeler kullanıldı: 

“Söz konusu soru anlam bakımından çelişki yaratacak şekilde hazırlanmış, birden fazla doğru cevabı olabilecek şekilde hazırlanmış ve bakanlığın açıkladığı cevap şıkkı da hatalıdır. Bu soru 1 milyondan fazla öğrencinin yerleşeceği okulu belirleyecek durumda. Sınav sonuçları açıklanmadan önce bu soruyla ilgili yürütmeyi durdurma kararı verilmemesi halinde, puanlar bu soru ve cevap şıkkı doğru kabul edilerek, hesaplanacak ve tercihler başlayacak. Bu ise geri dönülemez zararlara neden olacak. Bu nedenle de soru ile ilgili karar verilene kadar yürütmenin durdurulması önemlidir. Bu sorunun iptal edilmesi ve değerlendirmenin buna göre yapılması gerekmektedir. “

İPTAL OLURSA NE OLACAK?

Peki soru iptal olursa ne olacak? Bununla ilgili ne yapılacağı da başvuru kılavuzunda yer alıyor. Buna göre soru iptal edilirse değerlendirme kalan 19 soru üzerinden yapılacak. Bununla ilgili bilgi kılavuzda şöyle yer alıyor:

“Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda, 9/12/2016 tarihli ve 29913 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 02/12/2016 tarihli ve 6764 sayılı Millî Eğitim Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun’un 69’uncu maddesiyle, 17/2/2011 tarihli ve 6114 sayılı Kanunun 7’nci maddesinin ikinci fıkrasına eklenen “Sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.”

13-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş