Arama sonuçları

2024 LGS tercihleri: Devlet liseleri için yüzdelik dilimleri nasıl kullanacaksınız?

2024 LGS tercihleri: Devlet liseleri için yüzdelik dilimleri nasıl kullanacaksınız?

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alacak liselerin 2023 yüzdelik dilimlerini ve 2024 kontejanlarını açıkladı. Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) bu yıl giren öğrenci sayısı 992 bin 906 olurken, 352 öğrenci tüm soruları doğru yanıtlayarak 500 tam puan aldı.

Ancak buradaki sorun MEB’in 500 tam puan yapan tüm öğrencileri 0.01 yüzdelik dilimde göstermesi, oysa bu öğrenciler kendi içlerinde 0.01, 0.02, 0.03 şeklinde sıralanmalıydı. Bu yapılmadığı için de örneğin Galatasaray ve İstanbul Erkek geçen sene kontenjanını 0.01’den doldurmuş görünüyor ama sonra gelen Kabataş Erkek Lisesi 0.06 dilimden öğrenci almış oluyor. Aradaki yüzdelikleri sıralama olmadığı için göremiyoruz.

AZALAN VE ARTAN KONTENJANLAR

Devlet tercihleri yaparken puan değil, Türkiye yüzdelik dilimi dikkate alınacak. Ayrıca okulların azalan-artan kontenjanların da dikkate alınması gerekiyor. İstanbul’da Anadolu liselerinin kontenjanı geçen sene 13 bin 10 iken bu yıl 12 bin 280 oldu, bir önceki yıla 730 azaldı. Fen liselerinin ise geçen sene kontenjanları 2 bin 580 iken bu yıl 60 azalarak, 2 bin 640 oldu. Sosyal bilimler liselerinde ise geçen sene kontenjan 540 iken bu sene 510 oldu ve 30 kişi azaldı. Milli Eğitim Bakanlığı bu yıl okul türlerine göre kontenjanları açıklamadığı için bu sene hangi okul türlerinde ne kadar artış ya da azalma olduğunu göremiyoruz.

Peki Anadolu, fen ve sosyal bilimler için tercihlerinizi yaparken nelere dikkat etmeniz gerekiyor? Yüzdelik dilimleri nasıl kullanacaksınız? (TÖZOK) Yüksek İstişare Kurulu Başkanı Cem Gülan pervinkaplancom instagram yayınına konuk oldu ve merak edilenleri anlattı. İşte yüzdelik dilim hesaplamaları ve tercih listesi oluşturma konusunda Cem Gülan’ın açıklamaları:

HESAPLAMA NASIL OLACAK?

Geçen sene sınava 1 milyon 31 bin 799 öğrenci girdi. Milli Eğitim Bakanlığı sitesinde açıklanan okulların yüzdelik dilimleri bu 1 milyon 31 bin 799 üzerinden yapıldı. Eğer geçen sene çocuğunuz yüzde 1’lik dilime girdiyse (0.01 demiyoruz) bunun anlamı artı-eksi 50-100 ile bu çocuk  yaklaşık 10 bin 300 öğrenci anasında.  Bunu eksi 50 yaparsak 10 bin 250, artı yaparsak 10 bin 350 arasında. Bu rakam size geçen sene bir okulun son olarak kaçıncı öğrenciyi aldığını gösterir. Bu hesaplamayı da yüzdelik dilimle, 10.302’yi (sınava girenlerin sayısında kısatma) çarparak bulduk.

Bu sene kaçıncı sırada olduğunuzu bulmak için de sınava giren 992 bin 906 öğrenci sayısını dikkate alacaksınız. Sizin yüzdelik diliminiz yüzde 1 ise, bunun anlamı 9 bin 929 ya da 9 bin 950 arasındasınız ki, çok rahat 10 bin 350’den alan bir okula girersiniz. Ancak burada dikkate alacağınız bir başka konu da okulların kontenjanı olmalı, azaldı mı, arttı mı bilmelisiniz. Çünkü buna göre yüzdelik dilimlerde yukarı ya da aşağıya bir eğilim olacaktır.

KAÇINCI SIRA OLDUĞU AÇIKLANMALI

Buna göre tercih listenizi oluşturabilirsiniz. Ancak burada Milli Eğitim Bakanlığı’nın yapması gereken bir okulun kaçıncı sıradan öğrenci aldığını açıklamak. Bu sene 352 birinci var ve bunların hepsi 0.01 yüzdelik dilim olarak görülüyor. Oysa bu çocukların içinde 0.01 gibi 0.02, 0.03 de var. Bunu da unutmayalım.

10 TERCİH NASIL YAPILMALI?

Sınavla öğrenci alan liselerden 10 tercihi nasıl yapmalısınız. Benim önerim:

Eğer siz yüzde 5’lik dilimdeyseniz ilk 2 tercihinizi hayallerinize ayırabilirsiniz, geçen sene 3.5 ile 4.5 arasındaki okullardan 2 tane seçmelisiniz. Kontenjan azaltılmasını da dikkate alın, çünkü bazı okullarda ciddi kontenjan azaltılması var. Örneğin Sakıp Sabancı’da 46 kişi azaltmışlar, bunun anlamı geçen sene bu okul 0.59’lük dilimden doldurmuştu, Hüseyin Avni Sözen 0.41’lik dilimden doldurmuştu. Kontenjanı bu kadar azalan Sakıp Sabancı ya Hüseyin Avni’ye yaklaşabilir ya aynı olur ya da 0.42-0.45 aralığına gelebilir.

2 tercihinizi hayalinize ayırınca sonraki 6 tercihinizi 3.5 ile 5 arasında yapın, 2 tane de sona emniyetli tercih yapın, bunu koyma nedeni de yerel yerleştirmeyle yerleşmeyin. Nakil döneminde yine şansınızı denemeye devam edin.

NE ZAMAN RİSKLİ OLUR?

Buradaki kritik nokta tercihlerinizin ikisini ‘hayallerinize ayırın’ diyoruz ama siz Cağaloğlu Anadolu’yu istiyorsunuz geçen yıl okul  0.27 yüzdelik dilimden  aldı, sizin çocuğunuzun yüzdelik dilimi 0.27 ya da 0.28 eğer siz burada ilk iki tercihe hayaliniz Galatasaray ve İstanbul Erkek yazdığınızda puan eşitliğindeki kriterlere takılabilirsiniz, çok az ihtimal ama olabilir.

Puan eşitliğinde bakılan kritenler OBP, sonra 8, 7, 6 notları, sonra 8’deki özürsüz devamsızlık, sonra tercih sırası diye gidiyor. İşte bunların tümü eşitse o zaman öndeki iki okulu hayallerine ayırdıysan riske girersiniz. Bu durumda en çok istediğiniz okul puan eşitliğine takılabilecek okulsa o zaman o okuldan başlayın derim. Cağaloğlu olmaz ise olmaz diyorsanız, Cağaloğlu’ndan başlayın, ama Cağaloğlu olmayabilir Hüseyin Avni de olur diyorsanız o zaman iki tercihe hayalinizi koyun.

Bir başka hesaplama örneği yüzdelik diliminiz yüzde 1 ise ve bu okul geçen sene 10 bin 302’nci öğrenciyi aldıysa bu okula girebilirsiniz. Hatta geçen senenin yüzde 0.9’luk dilimindeki okula da girebilirsiniz.

Tercih yaparken yüzdelik dilimdeki  okulları, kontenjanlarını da dikkate alarak değerlendirmeniz gerekiyor. Hazırladığımız tabloda okulların geçen seneki kontenjanlarıyla hangi yüzdelik dilimden öğrenci aldıklarını göreceksiniz.

-

-

-

-

-

30-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş