Arama sonuçları

2024 LGS: Tercihler nasıl yapılacak? Nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

2024 LGS: Tercihler nasıl yapılacak? Nelere dikkat etmeniz gerekiyor?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanlarının açıklanmasının ardından (LGS) tercih süreci de başladı. 2 Haziran’da yapılan sınava başvuran 1 milyon 38 bin 544 öğrencinin 992 bin 906'sı sınava katıldı. Sınava katılım oranı yüzde 95,61 oldu. 7 kez yapılan LGS’de en yüksek katılım da öğrenci sayısı-katılım oranı dikkate alındığında bu yıl gerçekleşmiş oldu. 

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sitesinde LGS tercih kılavuzu, “2024 Ortaöğretime Geçiş Tercih ve Yerleştirme Kılavuzu” adıyla yayımlandı.Buna göre Liselere Geçiş Sistemi (LGS) kapsamında yapılacak liselere  tercih süreci, 28 Haziran’da başlıyor. Tercih işlemleri 17 Temmuz saat 17.00’de son bulacak. Yerleştirme sonuçları ise 22 Temmuz’da açıklanacak. İlk yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ise 22-26 Temmuz  29-Temmuz- Ağustos 2024 tarihleri arasında iki kez nakil uygulaması olacak. 

TERCİH LİSTELERİ ONAYLANACAK

Tercih işlemi öğrenci ve velisi tarafından https://e-okul.meb.gov.tr internet adresinden veya herhangi bir ortaokul/imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecek. Ancak tercihlerin geçerli olması için  mutlaka ilgili ortaokul müdürlüğünce onaylanması gerekiyor.

DEĞİŞİKLİK YAPABİLİRSİNİZ

Tercihlerle ilgili varsa her türlü düzeltmenin elektronik onaylama işleminden önce yapılması gerekiyor.  Onaylama işlemi yapıldığı anda öğrencinin tercih işlemi tamamlanmış oluyor. Ancak tercih listenizi değiştirme ya da iptal etme hakkınız da var. Bunun için de belirtilen tercih süresi içinde bir ortaokul müdürlüğüne başvurmanız gerek. ercihlerin, Tercihlerin hatasız ve eksiksiz bir şekilde yapılması gerek. Tercih listesinden öğrenci velisi, onay işleminden ise okul müdürlüğü ile veli birlikte sorumlu. Tercihlerinizi yaptıktan sonra bu listeyi okul müdürlüğünden alın ve saklayın. Zaten iki nüsha olacak biri sizde biri okulda saklanacak. 

YERLEŞTİRME İŞLEMLERİ NASIL YAPILACAK?

LGS yerleştirmeleri ise LGS puanıyla alanlar (merkezi yerleştirme) yerel yerleştirme ve pansiyonlu okullara yerleştirme olmak üzere üç şekilde yapılacak.

LGS PUANIYLA SINAVLA ALAN LİSELER

Merkezi yerleştirme olarak da tanımlanan sınavla yani LGS puanıyla öğrenci alan liseler şöyle: Fen liseleri, sosyal bilimler liseleri, proje okulları ile mesleki ve teknik Anadolu liselerinin Anadolu teknik programları. 

Bu liselere yerleştirmeler sınav puanı üstünlüğüne göre tercihler doğrultusunda yapılacak. 10 okul tercih hakkı var. Okul türü, il, ilçe sınırlaması yok. Yani listenizin tümü tek okul türünden örneğin Anadolu lisesi ile tamamlanabilir. 

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde puan eşitliğinde 7 kriter kullanılarak, yerleştirme işlemi yapılacak. İşte bu kriterler:

-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü

-8’inci sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-7’nci sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı

-Tercih önceliği

-Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olan

YEREL YERLEŞTİRME NEDİR?

Yerel yerleştirme; okulların türü, kontenjanı ve bulundukları yere göre oluşturulan ortaöğretim kayıt alanı ile öğrencilerin ikamet adresleri, okul başarı puanları ve devamdevamsızlık gibi kriterler göz önünde bulundurularak yapılacak. Bu yerleştirme de MEB tarafından yapılacak.

Yerel yerleştirme tüm adaylar için zorunlu.Burada 5 tercih hakkı var ama sınavla öğrenci alan liseleri tercih edebilmek için en az bir tane yerel tercih yapma zorunluluğu var. Aksi halde sınavla öğrenci alan liseler için tercih ekranı açılmayacak. Eğer sınavla öğrenci alan liselere yerleşirseniz yerel tercihler dikkate alınmayacak. 

Tercih yaparken 3 farklı renk ile tercihler belirleniyor. Yeşil renk “Kendi Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresinin bulunduğu kayıt alanında yer alan okulları belirtecek. Mavi renk, yani bir sonraki çember “Komşu Kayıt Alanında” öğrenci için ikamet adresine göre komşu kayıt alanında yer alan okulları belirtecek.  Kırmızı renk, “Diğer” ise öğrenci için bunların dışında kalan okulları belirtecek.  Yerel yerleştirme için en fazla 5 okul tercih edilecek. İlk 3 okulu kendi kayıt alanınızdan seçmek zorundasınız. Bu 5 tercihinde en fazla 3’ü aynı okul türünden yani Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olabilir.  Yani tümünü Anadolu lisesi seçemezsiniz. 

Yerleştirme ise 3 kritere göre yapılacak. Bunlar, öğrencilerin

  • İkamet adresleri
  • Okul Başarı Puanı (OBP) 
  • Devam-devamsızlık kriterleri

ÖZEL OKULLAR 

LGS puanıyla öğrenci alan aralarında yabancı özel liselerin de yer aldığı özel liseler ise kayıt işlemlerini 28 Haziran-16 Temmuz 2024 tarihleri arasında yapacak. Özel okullara kayıt (aday kayıt/ön kayıt) yaptıran öğrencilere tercih ekranı açılmayacak. Ancak öğrenciler, tercih süresi içerisinde kayıtlarını iptal ettirmeleri durumunda tercihte bulunabilecek.

Özel okullarda kayıtlar 16 Temmuz akşamı son bulacak. Tekrar okullar nakil uygulamasının başladığı 22 Temmuz tarihinde kayıt işlemlerine başlayabilecek. 

İKİ KEZ NAKİL UYGULAMASI OLACAK

İlk merkezi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından ise iki kez nakil uygulaması yapılacak. Bu uygulamaya yerleşen yerleşmeyen tüm öğrenciler katılabilecek. Ayrıca bir özel okula kayıtlı öğrenciler de nakil uygulamasına katılabilir. Başvuru işlemleri, herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecek, bu tercihlerin de onaylanması gerekiyor. 

Nakillerde okulun boş kontenjanına bakılmaksızın tercih yapılabilecek. Yani kontenjanı dolu görünse de bir okulu tercih listenize alabileceksiniz. 

KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Nakillerde de her dönemde sınavla öğrenci alan liseler için 3, yerel yerleştirme için 3 ve pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercih edilecek. Sınavla ya da sınavsız herhangi bir liseye yerleşen öğrenci yerel tercih yapmak zorunda olmayacak. Eğer yaparsa da kendi kayıt alanından okul seçmek zorunda değil. 

Eğer öğrenci yerleşemediyse yerel tercih zorunluluğu sürecek. Bu öğrenciler en az 2 okulu kendi kayıt bölgelerinden seçmek zorunda. Okul türü sınırlaması nakiller döneminde de sürüyor. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 2 (iki) okul seçilebilecek. 

Her öğrenci iki nakil uygulamasına da katılabilir. Ancak nakil uygulamasında yerleşirse de önceki yerleştiği okul hakkından vazgeçmiş sayılır. Yani kaydı son yerleştiği okula geçer. 

NAKİL UYGULAMASI TARİHLERİ

İki kez yapılacak nakil uygulaması 22-26 Temmuz 2024, 29 Temmuz-2 Ağustos 2024 tarihlerinde saat 17.00’ye kadar yapılacak. Bu dönemde özel okullarda da yeniden kayıtlar başlayacak. 

TERCİH YAPMAYANLAR

Tercih yapmayan veya tercihleri doğrultusunda hiçbir tercihine yerleşemeyen öğrencilerin başvuruları İl/İlçe Öğrenci Yerleştirme ve Nakil Komisyonlarınca alınarak yerleştirmeye esas 2. nakil sonucunda boş kontenjanı kalan okullara olacak şekilde sonuçlandırılacaktır.

DEPREMZEDE KONTENJANI SÜRÜYOR

LGS yerleştirmelerinde depremzede öğrenciler için ek kontenjan bu yıl da sürüyor. OHAL kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler için "ek kontenjan” hakkı tanındı. 

Tercih döneminde merkezi sınavla yani LGS puanıyla öğrenci alan okullara yerleştirme tercihi yapmış öğrenciler için, her 30 kontenjana 1 ek kontenjan verilecek. Ek kontenjanlara yerleştirme işlemleri merkezi yerleştirme esasları çerçevesinde puan üstünlüğü ve tercih önceliğine göre yapılacak. Ancak bu haktan nakiller döneminde yararlanamayacaklar. 

Yerel yerleştirmede de bu öğrenciler tercihleri sırasında 2023-2024 eğitim-öğretim yılını tamamlamış oldukları illerde mevcut ortaöğretim kayıt alanlarına göre tercihte bulunabilecek. Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecek.  Ayrıca bu illerin dışındaki diğer illerde bulunan yerel yerleştirme ile öğrenci alan okulların tamamını ise "kayıt alanında" olarak tercih edebilecekler. Eğer yerleşemezlerse bulundukları il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri tamamlanacak. Bunun için de öğrencilerin 06-14 Ağustos 2024 tarihlerinde ilgili komisyonlarca başvuruları alınacak ve 16 Ağustos 2024 tarihinde yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

28-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş