Arama sonuçları

2024 LGS: O soru iptal oldu, şimdi ne olacak?

2024 LGS: O soru iptal oldu, şimdi ne olacak?

2 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) sayısal oturumda yer alan Fen Bilimleri Testi’nde tartışılan soruyla ilgili yargı kararını verdi ve soru iptal edildi. Peki liselere yerleştirme işlemleri tamamlandıktan sonra gelen bu iptal ne anlama geliyor? Bundan sonra ne olacak? Sınava giren yaklaşık 1 milyon öğrencinin puanları tekrar hesaplanacak mı?

Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) soru kitapçığı ile cevap anahtarının yayımlanmasından sonra fen bilimleri testinde bir sorunun cevap şıkkının hatalı olduğuna ilişkin tartışma başlamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu soruyla ilgili hata olduğunu kabul etmeyince veliler sorunun iptali istemiyle yargıya gitti.

FİZİK PROFESÖRLERİ İNCELEDİ

Ankara 3’ncü İdare Mahkemesi ise soruyla ilgili kararını verdi. Mahkeme fizik alanında uzman olan profesörlerden 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturdu. 19 Ağustos 2024 tarihli bilirkişi raporunda sorunun öğrencileri farklı cevaplar vermeye yönlendirebileceği belirtildi. Mahkeme de bu bilirkişi raporunu dikkate aldığını belirterek, şu ifadeleri kullandı:

“Mahkememizce hükme esas alınabilecek nitelikte bulunan bilirkişi raporundaki tespit ve değerlendirmeler dikkate alındığında, davaya konu  2024 Yılı Sınavla Öğrenci Alacak Ortaöğretim Kurumlarına İlişkin Merkezi Sınav (LGS 2024) A Kitapçığı Sayısal Bölüm Fen Bilimleri Testinde Yer Verilen 13. sorusunun doğru cevabının bulunabilmesi için adayların üst seviye bazı kazanımlara(etki-tepki, ivme, denge, tork, eylemsizlik momenti) sahip olmaları gerektiği, farklı değerlendirme yapılma ihtimali nedeniyle 8. Sınıf seviyesine uygun olmadığı, ayrıca ip ve makaraların ağırlıklarının ve ipin kütlesinin önemsenmesine yönelik ifadelere 8. Sınıf seviyesi öğrencilerin yorum yapmasının beklenemeyeceği, bu tip ifadelerin sorunun doğru cevabını etkileyecek ifadeler olduğu, diğer yandan soruda, I. Öncülde yer verilen olguların ne olduğuna soru kökünde yer vermek yerine diğer öncüllerde yer verildiği, sorunun açık ve doğru bir şekilde anlaşılmasının mümkün olmadığı, bu nedenle  sorunun 8. Sınıf seviyesinde herhangi bir yanlış anlamaya mahal vermeyecek kadar iyi hazırlanmış ya da okuyan her öğrencinin aynı anlamları çıkarabileceği kadar net olmadığı sonucuna varıldığından dava konusu edilen soruda ve cevap şıkkında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Açıklanan nedenlerle dava konusu işlemin iptaline, 2577 sayılı Kanun'un 20/B maddesi uyarınca kararın tebliğini izleyen günden itibaren 5 (beş) gün içerisinde Danıştaya temyiz yolu açık olmak üzere, 09/09/2024 tarihinde oy birliğiyle  karar verildi.”

YENİDEN HESAPLAMA YAPILACAK MI?

Söz konusu kararın ardından Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB)13 Eylül Cuma gününe kadar Danıştay’a başvurma hakkı bulunuyor.

Ancak merak edilen konu bu karar Danıştay’dan da aynı şekilde çıkarsa ne olacak? Bu sorunun yanıtı da LGS kılavuzunda şu şekilde veriliyor:  “Değerlendirme sırasında hatalı soru/sorular çıkması durumunda “sınavlarda iptaline karar verilen sorular değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” hükmü gereğince değerlendirme yapılacaktır.”

Kısaca kılavuza göre fen bilimleri testi 20 soru üzerinden değil, 19 soru üzerinden değerlendirilmeli. Peki bu durumda 1 milyon öğrencinin puanı tekrar hesaplanacak mı? Yerleşen öğrenciler ne olacak? Şimdi bu soruların yanıtları merak ediliyor?

İŞTE O SORU

11-09-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş