Arama sonuçları

2024 LGS: Nakil tercihleri nasıl yapılacak?

2024 LGS: Nakil tercihleri nasıl yapılacak?

Liseye Geçiş Sistemi  (LGS) merkezi yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından iki  kez yapılacak LGS nakil uygulaması olacak. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS yerleştirme sonuçlarıyla birlikte okulların boş kontenjanlarını ve puanlarını duyurarak, LGS nakil başvurularını almaya başlayacak. İki kez yapılacak nakil uygulamasının ilki 22-26 Temmuz tarihleri arasında olacak, yerleştirme sonuçları ise 29 Temmuz’da açıklanacak. Aynı gün ikinci nakil uygulaması başlayacak ve 2 Ağustos saat 17.00’de son bulacak. Sonuçlar ise 5 Ağustos’ta açıklanacak.

NAKİL UYGULAMASINA KİMLER KATILACAK?

 LGS nakil uygulamasına yerleşen, yerleşmeyen ve özel okulda kayıtlı tüm öğrenciler katılabilecek. Yine LGS tercihlerinde olduğu gibi nakil uygulamasında da da başvuru işlemleri, herhangi bir ortaokul veya imam hatip ortaokulu müdürlüğünden yapılabilecek. Nakil tercihlerinin de onaylanması gerekiyor.

Nakillerde okulun boş kontenjanına bakılmaksızın tercih yapılabilecek. Yani kontenjanı dolu görünse de bir okulu tercih listenize alabileceksiniz. Her öğrenci iki nakil uygulamasına da katılabilir.

KAÇ TERCİH HAKKI VAR?

Her nakil döneminde sınavla öğrenci alan liseler için 3, yerel yerleştirme için 3 ve pansiyonlu okullar için en fazla 3 okul tercih edilecek.

Sınavla ya da sınavsız herhangi bir liseye yerleşen öğrenci yerel tercih yapmak zorunda olmayacak. Eğer yaparsa da kendi kayıt alanından okul seçmek zorunda değil. Ayrıca bu öğrenciler için okul türü zorunluluğu da olmayacak.

YERLEŞEMEYENE TERCİH ZORUNLULUĞU

Eğer öğrenci yerleşemediyse yerel tercih zorunluluğu sürecek. Bu öğrenciler en az 2 okulu kendi kayıt bölgelerinden seçmek zorunda. Okul türü sınırlaması nakiller döneminde de sürüyor. Yapılan tercihlerde aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) en fazla 2 (iki) okul seçilebilecek.

Her öğrenci iki nakil uygulamasına da katılabilir. Ancak nakil uygulamasında öğrenci yerleşirse de kaydı son yerleştiği okula geçer. Yerleştiği okuldan vazgeçmesi söz konusu olmaz.

Öğrenciler, ayrıca istemeleri nakil başvuruları döneminde Mesleki Eğitim Merkezleri veya Açık Öğretim Kurumlarını da tercih edebilecek.

PUAN EŞİTLİĞİNDE NE OLACAK?

Sınavla öğrenci alan liselere yerleştirmelerde puan eşitliğinde yine 7 kriter kullanılacak. İşte bu kriterler:

-Okul Başarı Puanı (OBP) üstünlüğü

-8’inci sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-7’nci sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-6’ncı sınıflardaki Yıl Sonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğü

-8’inci sınıfta özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığı

-Tercih önceliği

-Öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olan

DEPREMZEDE KONTENJANI OLMAYACAK

Nakiller döneminde ise OHAL kapsamında, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ile Gaziantep'in Nurdağı ve İslahiye ilçelerinde 2023-2024 eğitim öğretim yılını tamamlayan öğrenciler için tanınan "ek kontenjan” kalkacak.

Ancak bu öğrenciler yerleşemezlerse bulundukları il ve ilçe öğrenci yerleştirme ve nakil komisyonlarına başvurmaları halinde yerel yerleştirme ile öğrenci alan okullarda kontenjan olup/olmama durumuna bakılmaksızın okul ve şube dengesi gözetilerek yerleştirme işlemleri yapılacak. Bunun için de öğrencilerin 06-14 Ağustos 2024 tarihlerinde ilgili komisyonlarca başvuruları alınacak ve 16 Ağustos 2024 tarihinde yerleştirme işlemleri tamamlanacak.

ÖZEL OKULLARDA KAYITLAR AÇILIYOR

Yerleştirmeye esas nakil tercih başvurularının alınması sürecinde özel ortaöğretim kurumlarına kayıt ve nakil işlemleri yapılabilecek. Yani isteyen özel okullar yerleştirme sonuçlarının açıklandığı ve ilk nakil uygulamasının başladığı 22 Temmuz’dan itibaren tekrar kayıt alabilecek.

Öğrencilerini Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla alan yabancı özel liseler de 

nakiller döneminde isterlerse boş kontenjanları için kayıt alabilecek. Yabancı özel okulların bazıları ilk nakil döneminin başlayacağı 22 Temmuz’dan itibaren tekrar taban puan ilan edip, ön kayıt-kesin kayıt ile kayıt işlemlerine başlayacak. Ancak Fransız liseleri farklı bir tarih uygulayacak. Bu okullar 21 Ağustos’ta kayıtlarını ön kayıt ile açacaklar. Yine serbest kayıt döneminde olduğu gibi sabah önkayıt ardından kesin ve yedek liste kayıtları yapacak. Amerikan Robert Lisesi ise kayıt çekme nedeniyle boş kontenjan olursa kılavuzunda yazdığı gibi 24 Ağustos’tan sonra kayıt almaya devam edecek.

HANGİ OKULDA BOŞ KONTENJAN VAR?

Boş kontenjanı olan liseler şöyle:

Saint Michel: 8

Sainte Pulcheire: 6

Notre Dame de Sion: 14. (Okul 158 olan kontenjanını 140 olarak yeniden düzenledi. )

ÜCRET KESİLMEYECEK

Bu arada Türk ya da yabancı özel liseye kayıtlı olan öğrenciler de nakil döneminde devlet liseleri için tercih yapabilecek. Bu öğrencilerden sınavla öğrenci alan devlet okullarına geçtiklerinde ise öğrenim ücretlerinden kesinti yapılmayacak.

21-07-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş