Arama sonuçları

2024 LGS: İstanbul Erkek ilk sıraya yerleşti: Almanca hazırlık sınıfları fark atıyor

2024 LGS: İstanbul Erkek ilk sıraya yerleşti: Almanca hazırlık sınıfları fark atıyor

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) puanıyla öğrenci alan liselerin taban puanları belli oldu. İstanbul Erkek Lisesi, 500 taban puanla kontenjanını kapatarak, en yüksek puanla öğrenci alan lise oldu. 150 kontenjanı olan lisenin tüm kontenjanı 500 tam puanlı öğrencilerle doldu. Geçen sene 100 kontenjanını 500 tam puanla dolduran Galatasaray Lisesi ise bu yıl ikinci sırada kaldı. 2023 LGS yerleştirmelerinde hem Galatasaray hem de İstanbul Erkek Lisesi toplam 250 tam puanlı öğrenciyi alarak, puanlarını 500’den kapatmıştı.

Son yıllarda Almanca öğretim yapan hem özel hem de devlet okullarının puanlarında hızlı bir yükseliş izlemeye başlamıştık. 2022 yılında İstanbul Erkek Lisesi, nakil uygulamasında Galatasaray ile aynı puana gelmişti. Bu arada aynı yıl Kabataş Erkek Lisesi Almanca hazırlık sınıfının puanı İngilizceyle eşitlenmişti. 2023 yılına gelindiğinde ise hem Galatasaray hem de İstanbul Erkek kontenjanlarını 500 tam puanla doldururken, Kabataş Erkek Lisesi’nde de nakiller döneminde Almanca hazırlık sınıfının puanı 500’e yükselmişti.

ALMANCANIN YÜKSELİŞİ

Bu yıl ise Almancanın hızlı yükselişini sürdürdüğünü görüyoruz. Abitur diploması da veren İstanbul Erkek Lisesi bu yıl 150 kontenjanının tümünü yine 500 tam puanlı öğrencilerle doldurdu. Bu kez Galatasaray Lisesi son giren öğrencinin 495,1515 puanıyla ilk kez ikinci sırada yer aldı. Kabataş Erkek Lisesi Almanca bölümünün puanı 494,8135. Kabataş ile Galatasaray arasındaki puan farkı bu ilk merkezi yerleştirmede 0.338 oldu. Kabataş Almanca'nın bu yıl  yüzdelik dilimini 0,06’dan 0,05’e çıkarırken, hızlı yükseliş sergiledi.

Yine hem Almanca hem İngilizce hazırlık sınıfı olan liselerden Haydarpaşa Lisesi’nin, Hüseyin Avni Sözen Anadolu Lisesi’nin Kartal Anadolu Lisesi’nin, Bahçelievler Anadolu Lisesi yine İngilizce hazırlık sınıfı ile Almanca arasında 3 puanlık fark söz konusu.

HAYALLERİNE ORTAK OLACAĞIZ

İstanbul Erkek Lisesi’ne geçtiğimiz hafta müdür olarak atanan Yılmaz Arslan okulun ilk sıraya yerleşmesinin kendileri için gurur olduğunu belirterek, “Göreve başlarken de altını çizdiğimiz gibi İstanbul Erkek Lisesi, Türkiye’nin en başarılı, en güzide okullarından birisi. Bizler geçmişle gelecek arasında köprü olarak, Türkiye’nin geleceği gençlerin hayallerine ortak olmak için buradayız” dedi.  

İNŞAAT BİTİNCE FARKLI TABLO OLACAK

Kabataş Erkek Lisesi Müdürü Muharrem Bayrak ise okulun puanlarının her yıl giderek artığına işaret ederek, şunları söyledi:

“Bizim en büyük dezavantajımız pansiyonun tamamlanmaması ama bu yıl bitiyor, gelecek yıl daha farklı tablomuz olacak. Biz İstanbul Erkek ve Galatasaray’ın peşindeyiz. Okulumuz her yıl daha fazla yüksek puanlı öğrencilerce tercih ediliyor. Çünkü burada 4 farklı uluslararası program uygulayarak, yurtdışına gitmek isteyenlere farklı alternatifler sunarken, aynı zamanda Türkiye’de üniversite okumak istediklerinde de onları  YKS hazırlık kurslarıyla sınava hazırlıyoruz. Hem diploma programlarımız, eğitim altyapımız, atölyelerimizin  zenginliği, sosyal kulüplerin etkinliği ve yoğunluğu akademik ve akedemik dışı etinliklerimizin yoğunluğu tercih edilirliğimizi artırıyor. Ayrıca bu yıl 20 bin öğrenciyi okulumuzda ağırlayarak onlara kendimizi de anlatıyoruz. Bunların tümü çok etkili oluyor. Pansiyon inşaatımız bittiğinde ise çok daha güzel bir tablo olacak. “

ALMANCANIN YÜKSELİŞİ

Peki hem devlet hem de yabancı özel liseler olmak üzere Almanca eğitim öğretim veren liselerde puanların yükselmesinin nedeni olarak “dil” ne kadar etkili oluyor? Daha doğrusu şöyle soralım; Almanca eğitim öğretim veren okulların puanlarının yükselmesinde Almanca konuşulan ülkelerde üniversite eğitimi almayı planlamak ne kadar etkili? Özellikle de Almanya’da devlet üniversitelerinin öğrenim ücretlerinin 500 ile 3 bin Euro arasında olması nasıl etkili oluyor? Türkiye’de vakıf üniversitelerinin yıllık öğrenim ücretleri 1 milyonu bulurken ve bu da yaklaşık 27 bin Euora’ya denk gelirken, yurtdışında 3-4  bin bin Euro’ya okumak kararlarda ne kadar etkili oluyor?  

ALMANYA TERCİH EDİLİYOR

Almanya’daki eğitimle ilgili sorularımızı Kare Eğitim Yurtdışı Eğitim Koordinatörü Olcay Erten’e yönelttik. Son yıllarda özellikle Almanya’ya üniversite eğitimi için giden öğrenci sayısında artış olduğunu dikkat çeken Erten şöyle konuştu:

“Almanya’da 3-4 ayda alınabilen vize randevuları artık 4-5 hafta içinde alınmaya başlarken vize bekleme sürelerinde de iyileştirmeler olduğunu gözlemliyoruz.  Almanca hazırlık okuma kaydıyla kabul alınması da tercihlerin Almanya’ya kaymasında etkili oluyor. Öğrenciler Almanca seviyeleri az da olsa, YKS yerleştirme puanlarını kullanarak, Türkiye’ye aynı yada çok benzeri/yakın  bir bölüme yerleşmiş  olm şartı ile hazırlık okuyarak, kabul alabiliyor. Ayrıca devlet üniversitelerinde yıllık öğrenim ücreti 500 ile 3 bin Euro arasında.  Bir tek Münih Teknik Üniversitesi geçen seneden bu yana yıllık yaklaşık 700 Euro olan öğrenim ücretini 4 bin Euro’ya çıkardı."

Ücretler yurtdışında Türkiye’dekinin yaklaşık 10 kat daha ucuz olunca yurtdışına artan öğrenci trafiğinin daha da yükselişine şahit olacağımız görülüyor.

22-07-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş