Arama sonuçları

2024 LGS: İptal soruya ilişkin MEB sessiz

2024 LGS: İptal soruya ilişkin MEB sessiz

2 Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nda (LGS) fen bilimleri testindeki sorunun yargı tarafından iptal edilmesinin ardından veliler “Bundan sonra ne olacak?” diye sormaya başladı. Ancak bu soruya yanıt verecek olan kurum Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) sessiz. Yargı kararına karşı Danıştay yolu açık olan bakanlık bu itirazı yapıp yapmadığı konusunda bile sessiz. Veliler ise puanların tekrar hesaplanması gerektiğini söylerken, bakanlığı açıklama yapmaya çağırıyor.

Haziran’da yapılan Liseye Geçiş Sınavı’nın (LGS) soru kitapçığı ile cevap anahtarının yayımlanmasından sonra fen bilimleri testinde bir sorunun cevap şıkkının hatalı olduğuna ilişkin tartışma başlamıştı. Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) bu soruyla ilgili hata olduğunu kabul etmeyince veliler sorunun iptali istemiyle yargıya gitti.

BİLİRKİŞİ RAPORUNA GÖRE

Ankara 3’ncü İdare Mahkemesi ise soruyla ilgili kararını verdi. Mahkeme fizik alanında uzman olan profesörlerden 3 kişilik bir bilirkişi heyeti oluşturdu. 19 Ağustos 2024 tarihli bilirkişi raporunda sorunun öğrencileri farklı cevaplar vermeye yönlendirebileceği belirtildi. Bilirkişi raporunun ardından ise mahkeme 9 Eylül 2024 tarihinde Milli Eğitim Bakanlığı’nın Danıştay’a temyiz yolu açık olmak üzere sorunun iptaline karar verdi.

Kararın teblig edilmesini izleyen 5 gün içinde bakanlık temyize başvurabilecek. Ancak bu başvurunun yapılıp yapılmadığına ilişkin bilgi yok.

Bunun yanı sıra Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) önümüzdeki süreçte nasıl bir yol izleyeceğine ilişkin soruları da yanıtsız bırakıyor.

BU SORULAR YANIT BEKLİYOR

Yanıt bekleyen sorular ise şöyle:

Danıştay’dan da aynı şekilde çıkarsa ne olacak?

LGS kılavuzunda soru ya da soruların iptali durumunda bu sorunun değerlendirme dışı bırakılarak geçerli soruların puan değerinin yeniden saptanması suretiyle puanlama yapılır” hükmü gereğince değerlendirme yapılacağı belirtiliyor. Yani kılavuza göre fen bilimleri testi 20 soru üzerinden değil, 19 soru üzerinden değerlendirilmeli.

Peki 19 soru üzerinden yeniden fen bilimleri testi hesaplanacak mı?

Sınava giren 1 milyon öğrencinin puanı tekrar hesaplanacak mı?

20 soruya göre değerlendirilerek, puanları hesaplanan öğrencilerin yeniden hesaplanan puanları nasıl kullanılacak?

Yarım puan bazen de virgülden sonraki puanla bir okula yerleşen-yerleşemeyen öğrenciler ne olacak?

Yeniden yerleştirme yapılacak mı?

İşte bu ve daha fazla soru yanıtsız kalıyor.

 

13-09-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş