Arama sonuçları

2024 LGS: Bu veriler neden açıklanmıyor?

2024 LGS: Bu veriler neden açıklanmıyor?

Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçları açıklandı. Açıklanan verilerde sadece sınava giren öğrenci sayısı, tam yapanların sayısı, kaç okulun sınavla alacağı ve bunların da toplam kontenjanını -ki bu da okul türlerine göre değil- biliyoruz.

Son iki yıldır Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) LGS ile ilgili  istatistikleri kamuoyu ile paylaşmaktan kaçınıyor. LGS ilk kez 2018 yılında yapılmaya başlandığından bugüne kadar hangi verilere ulaşıyorduk, hangileri artık ulaşılmaz oldu gelin bir hatırlayalım:

LGS test ortalamaları: Hem sınava giren tüm öğrencilerin hem de yerleşen öğrencilerin 6 testeki ortalamaları. Neyse ki, bu veriler bu yıl da paylaşıldı.

500 tam puan alanlar: Hangi okul türlerinden yani devlet mi özel okuldan mı geldiklerini biliyorduk. Gerçi bu veri sadece sınavın yapıldığı ilk yıl 2018 yılında açıklandı, çünkü şampiyonların çoğu özel okul öğrencisiydi, bir daha da açıklanmadı.

PUAN FARKLARI NE OLMUŞTU?

Özel okul ile devlet okulları arasındaki puan farkı: Bu da sadece sınavın yapıldığı ilk yıl açıklandı. Çünkü özel okul ile devlet okulu öğrencileri arasındaki fark 82 puanı buluyordu.

Anne babanın eğitim durumu: Anne babası yükseköğretim mezunu olanlar ile ilkokul mezunu çocuklar arasındaki  fark 125 puana ulaşıyordu. Geçen yıl da bu verinin paylaşılmasından vazgeçildi.

Okul türlerine göre kontenjan: Sınavla öğrenci alan fen, Anadolu, sosyal bilimler, meslek ve imam hatip liselerinin okul sayısı ve kontenjanları. Bu yıl da bu veri yerine toplam okul sayısı ile toplam kontenjan verildi. Yani hangi okul türünde ne kadar kontenjan olduğu paylaşılmadı. Paylaşılan 2 bin 525 lise sınavla öğrenci alacak. Kontenjanı da 203 bin 638 öğrenci.

RAPORLAR ORTADAN KALKTI

Eski Milli Eğitim Bakanı Mahmut Özer’in bakan yardımcılığı yaptığı döneminde ise inanılmaz raporlar yayımlanıyordu. Özer bu raporları yayımlamaya ÖSYM başkanlığı döneminde YKS için başlamıştı. Bakan yardımısı olarak MEB’e geçtiğinde de LGS için bu değerlendirme raporlarını yayımlamaya başlamıştı..

Sınava giren ve yerleşen öğrenciler için iki ayrı rapor hazırlanıyor ve burada tüm istatistiki verileri buluyordunuz. Bu verilerde örneğin matematik sorularını kaç öğrencinin doğru yaptığından, 1 soruyu bile yapamayan öğrenci sayısına kadar istatistiği biraz seviyorsanız tümünü hesaplamanız mümkündü. Benim de gazeteci olarak en sevdiğim haberler işte bu verileri kullanarak yazdıklarımdır.

Yine bu raporlarda soruların uluslararası sınavlara göre ölçme dereceleriyle ilgili de onlarca haber yapabileceğiniz bilgiler vardı ki, ölçme ve değerlerdirme uzmanları için de Türkiye’de eğitim sistemini analiz etmek isteyenler için bulunmaz kaynaklardı. Aynı zamanda da şeffaflığı gösteriyordu.

PAYLAŞMAKTAN VAZGEÇİLDİ

Peki ne oldu?

Geçen sene bakan ve ekiplerin değişmesiyle birlikte öncelikle bu raporlara son verildi. Neden mi? Sanırım bu verilerin kamuoyunu değil, bakanlığı ilgilendirdiğini, eğitimin durumuyla ilgili yorum yapılacaksa da bakanlığın yapacağına karar verildi diye düşünüyorum. Gerçi ben hala umutluyum, bu verilerin kamuoyu ile paylaşılmasının ne kadar değerli olduğunun farkına varılacağına ilişkin. Bakalım, göreceğiz.

28-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş