Arama sonuçları

1 milyon öğrenci ve velisi bekliyor: LGS, 28 Haziran’da mı açıklanacak?

1 milyon öğrenci ve velisi bekliyor: LGS, 28 Haziran’da mı açıklanacak?

1 milyonun üzerinde 8’nci sınıf öğrencisinin katıldığı Liseye Geçiş Sınavı (LGS) sonuçlarının açıklanmasına sayılı günler kaldı. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) açıkladığı takvime göre LGS puanları ve yüzdelik dilimleri 28 Haziran Cuma günü açıklanacak. Elbette MEB kendi takvimine uyarsa… Çünkü geçen sene bakanlık LGS puanlarını açıkladığı tarihten 3 gün önce açıklamış ancak LGS tercih kılavuzunu yetiştiremediği için kılavuzu sınav sonuçlarını açıklayacağını duyurduğu tarihte yayımlayabilmişti.

Bu 3 gün süresince ise ailelerin gergin bekleyişi sürmüş, okulların takvimi de karışmıştı. Bu nedenle de geçen sene bakanlık “Açıkladığınız takvime uymuyorsanız neden bir takvim yayımlıyorsunuz?” diye eleştirilmişti.

YARGIDAKİ SORU

İşte MEB yine “sürpriz” girişimde bulunmazsa sonuçlar duyurulduğu gibi 28 Haziran’da açıklanacak. Ancak bir başka sorun daha var ki; o da LGS fen bilimleri testinde testi A kitapçığında 13’ncü soru olarak bilinen soruyla ilgili yargı süreci.

Yaptıkları itiraza bakanlığın “cevap doğru” yanıtı vermesi üzerine veliler yürütmenin durdurulması istemiyle yargıya gitti. Araya bayram tatili girdiği için henüz yargıdan bir karar da çıkmış değil. Bakalım MEB yargı kararını bekleyecek mi? Ya da karar sonuçlar açıklanmadan alınabilecek mi?

MEB, yargıya da yapacağı savunmada tıpkı velilere verdiği yanıtta olduğu gibi sorunun “bilimsel geçerlilik, madde yapısı, dil ve anlatım yönünden doğrudur” diyecek.

İKİ TAKVİM ÇAKIŞACAK

LGS puanlarının açıklanmasının ardından ise LGS tercih süreci başlayacak. LGS puanıyla öğrenci alan Türk ve yabancı özel liseler için kayıt takvimi açıklandı. Bu okullar 28 Haziran’da LGS puanlarının açıklanmasının ardından taban puanlarını açıklayarak, kayıt sürecini başlatacak. 1 Temmuz’dan itibaren de devlet liseleri için tercih sürecinin başlaması bekleniyor. Geçen sene devlet liseleri için tercih süreci 2-19 Temmuz tarihleri arasında gerçekleştirilmişti. Burada velilerin unutmaması gereken nokta bir özel okula kesin kayıt yaptırdıkları takdirde devlet liseleri için tercih yapamayacakları. Ancak kayıtlarını sildirdikleri durumda tercih ekranı bu velilere açılacak ya da devlet tercihleri için nakil dönemini bekleyecekler.

ÖZEL OKULLARDA TAKVİM

Peki özel okullarda takvim nasıl işleyecek derseniz? Türkiye Özel Okullar Derneği (TÖZOK) üyesi olan yabancı ve Türk özel okullar 28-29 Haziran tarihlerinde taban puanlarını ilan etmeye başlayacak. Okullar iki kez önkayıt-kesin kayıt, ardından da boş kontenjanları için de 4 kez serbest kayıt yapacaklar. 

KAYIT TAKVİMİ ŞÖYLE İŞLEYECEK

TABAN PUAN İLANI: 28-29 Haziran

1.ÖN KAYIT DÖNEMİ: 29-30 HAZİRAN-01-02 TEMMUZ

1. KESİN KAYIT DÖNEMİ (Asil liste): 3 TEMMUZ

1. YEDEK LİSTE KESİN KAYIT DÖNEMİ: 4 TEMMUZ

2. ÖN KAYIT DÖNEMİ: 5-7 TEMMUZ

2.KESİN /ASİL- YEDEK LİSTE KAYIT DÖNEMİ: 8 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 9 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 10 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 11 TEMMUZ

SERBEST KAYIT DÖNEMİ: 12 TEMMUZ

YERLEŞTİRMEYE ESAS NAKİL DÖNEMİ: Bu tarih Milli Eğitim Bakanlığı’nın yerleştirme kılavuzunda açıkladığı tarihe göre olacak.

12 TEMMUZ AKŞAMI SON BULACAK

Özel okullardaki kayıtlar 12 Temmuz akşamı son bulacak. Bu tarihten sonra özel okullar nakil dönemine kadar kayıt alamayacak. Nakil döneminde ise yine özel okullarda kayıtlar açılacak. Bu dönemde özel okul öğrencileri de devlet için tercihte bulunabilecek.

Puanlarınız okulların açıkladığı taban puanları tuttuğu takdirde birden fazla ön kayıt yaptırabileceksiniz, ancak kesin kayıt tek okula olacak. Okullar her kayıt döneminde asil ve yedek listelerindeki öğrencileri açıklayacak. Kesin kayıtlardan sonra boş kontenjan oluşursa yedek listedeki öğrencilerin kayıtları yapılacak.

22-06-2024


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş