Arama sonuçları

Eğitimde 2015 'terör' ve 'hatalı soru' yılı oldu

Eğitimde 2015 'terör' ve 'hatalı soru' yılı oldu

2015 yılında eğitime "terör" olayları ve "hatalı sorular" damga vurdu. Doğu ve Güneydoğu'da önce 2 bin 554 öğrenci güvenlik gerekçesiyle kasım ayında sonuçları liselere geçişte kullanılan Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi (TEOG) sınavlarına da bu ay yapılan mazeretlerine de giremedi. 14 Aralık'ta 4 bin öğretmene giden "hizmet içi eğitim" mesajıyla Cizre ve Silopi'de 80 bine yakın öğrenci eğitimsiz kaldı. Diyarbakır ve Mardin'de de yaşanan terör olayları nedeniyle eğitimleri kesintiye uğrayan yaklaşık 150 bin öğrenci oldu. Bu öğrencilerin eğitim açıklarının nasıl karşılanacağı hala tartışılıyor.
TEOG, Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS), Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi (ÖABT) ile Tıpta Uzmanlık Sınavı (TUS) ise hatalı sorularıyla tartışıldı.

İşte terör dışında 2015 yılında eğitimde yaşananlar:
HATALI SORULAR: ÖSYM, 4-5 Temmuz'da uygulanan KPSS A Grubu ile 12 Temmuz'daki Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi'nde 12 soruyu "hatalı" olduğundan iptal etti. 16 bin doktorun girdiği TUS yargıya taşındı. ÖSYM, 20 Eylül'de yapılan sınavdaki 8, mahkeme ise 3 soruyu iptal etti. Sonuçlar, 2.5 ay sonra açıklanabildi. Üniversite sınavlarının ikinci ayağı olan ve 13-14 ile 20-21 Haziran 2015 tarihlerinde yapılan Lisans Yerleştirme Sınavlarında (LYS) ise 3 soru iptal edildi.
ÖОRETMEN ATAMASI KRİZİ: Sınavlar yargıya taşınınca öğretmen atamaları da mahkeme kararını bekledi. 15 Eylül'de 35 bin öğretmenin ataması gerçekleştirildi. Ancak mahkeme kararını beklemek zorunda kalan coğrafya ve sosyal bilimler öğretmenleri mahkeme kararından sonra atandı
TEOG YERLEޞTİRME SİSTEMİ DEĞžİŞžTİ: TEOG yerleştirme sistemi değiştirildi. A ve B diye iki listede alınan tercihler kaldırıldı. Bu yıl tek tip listede 25 tercih hakkı verildi. Tercihine yerleşemeyen öğrenci açık liseye otomatikman kaydedildi.
228 BİN ÖОRENCİYE ÖZEL OKUL TEޞVİKİ: İlk kez geçen yıl başlayan özel okulda okuyacak öğrenci teşviğinden bu yıl özel okullarda okuyanlar da yararlandı. 6 bin 486 okul, 228 bin 160 öğrenci teşvik aldı.
ÖZEL ÖОRETİM KURSLARI GELDİ: 1 Eylül'de dershaneler kapatıldı. Dönüşüm programına katılanlar temel lise ve 3 ders verebilen özel öğretim kurslarına dönüştü. Bu kurslarda Türk dili ve edebiyatı, matematik, fizik, kimya, biyoloji, tarih, coğrafya, felsefe bilim gruplarında, özel öğretim kursları açılabilmesine izin verildi. Okullarda ve halk eğitim merkezlerinde takviye kurs sistemi yaygınlaştırıldı. 5 milyona yakın öğrenci takviye kurslara kayıt yaptırdı.
SOSYAL MEDYA CEZASI GELDİ: Liselerde eğitim alan öğrenciler için yeni cezalar belirlendi. Twitter, Facebook, Instagram gibi sosyal medya araçları ilk kez yönetmeliğe girdi. Sosyal medya üzerinden hakaret eden öğrenci ilk etapta 1-5 gün arasında okuldan uzaklaştırılacak. Sosyal medya yoluyla arkadaşlarına sarkıntılık yapan öğrenci ise okuldan atılacak.
ÖSYM BAޞKANI DEĞžİŞžTİ: Görev süresi biten ÖSYM Başkanı Ali Demir'in yerine Prof. Dr. Ömer Demir getirildi.
PEDAGOJİK FORMASYON: YÖK,eğitim fakültelerinde ikinci öğretimi kaldırdı, pedagojik formasyonda kontenjan 15 bine düşürüldü.
BAޞARI SIRASI: Fakültelere başarı sırası barajı geldi. Tıpta 40 bin, hukukta 150 bin barajlarına mühendislikte 240 bin, mimarlıkta 200 bin başarı sırası sınırlaması geldi.
YATAY GEÇİŞž KARARI: YÖK, yatay geçiş hakkını bahar döneminde de tanıdı. Yeni sistemle KKTC'den Türkiye'deki üniversitelere yatay geçiş hakkı kaldırıldı. Geçişlerde, bölüm şartı aranmaması, pişman olanların kayıt hakkı kazandıkları üniversiteye geri dönebilmesi gibi haklar getirildi.
YURTDIޞINDA OKUMAK ZORLAޞTI: Yurtdışında üniversite için sınırlama geldi. Dıp, diş hekimliği, eczacılık, hukuk ve mühendislik fakültelerinde okuyan öğrencilere "başarı" şartı getirildi. Dünyadaki ilk 500'e giren üniversiteler haricinde diğer üniversitelerde tıp okuyacak öğrencilerde ilk 40 bine, hukuk okuyacak öğrencilerde ise ilk 150 bine girme kriteri aranması şartı açıklandı.
ÜNİVERSİTELERE E-KAYIT: Geçen yıl eğitim öğretim döneminde 32 devlet üniversitesinde başlatılan e-kayıt uygulamasına, bu yıl devlete ait bütün üniversitelerde geçilmesine karar verildi. Ayrıca e-devlet üzerinden Yükseköğretim Mezun Belgesi Sorgulama Sistemi hizmete açıldı.
KALİTE KURULU OLUޞTURULDU: Üniversitelerin eğitim-öğretim ve araştırma faaliyetlerini kalite güvencesi altına almak için Kalite Kurulu oluşturuldu. 21 üyeli kurulun, beş yılda bir yapılması gereken dış değerlendirmeyi gerçekleştireceği açıklandı.
VAKIF ÜNİVERSİTELERİ: "Vakıf Yükseköğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik" yayımlandı. Mali hesaplarında usulsüzlük tespit edilen üniversitenin eğitim faaliyetinin geçici olarak durdurulabilmesinin önü açıldı. Yöneticilerin ülkenin bölünmez bütünlüğüne karşı eylemleri "doğrudan" işlemesi veya bu tür eylemleri desteklemesi durumlarında üniversitenin faaliyet izninin kaldırılması ve üniversitenin kapatılması kararı alındı.

Bu haber Habertürk Gazetesi'nde Lütfi Erdoğan imzasıyla yayımlanmıştır. 

23-12-2015


Etiketler

Paylaşın arkadaşlarınızı da bilgilendirin

Paylaş